FAMOZNI POSLOVNI REGISTRI

Obrtnici, ne plaćajte ove uplatnice, žele vas navući na jeftini trik!

18.09.2018 u 12:04

Bionic
Reading

U Hrvatskoj posluje nizu kompanija koje hrvatskim obrtnicima i pravnim subjektima - a kojih na raspolaganju ima više od 300 tisuća - šalju ponude za upis u neobvezne poslovne registre, što skupo naplaćuju

Tako je obrtniku Ljubomir Vujaklija prošloga tjedna, među morem uplatnica i nameta koje je kao mali poduzetnik dužan plaćati, stigla uplatnica na kojoj na vrhu piše 'eRegistar.hr', Elektronički registar gospodarstvenika, od 300 kuna, piše Jutarnji list.

“Ma kakva je ovo glupost?” povikao Vujaklija pa stao čitati sitno ispisani list papira namijenjen obrtu za taksi prijevoz njegova sina, s kojim dijeli knjigovodstvo.

A u nastavku lijepo stoji da obrt ima sedam dana za uplatu povlaštene naknade za upis u elektronički registar u iznosu od 295 kuna, nakon čega će ta naknada biti čak dvostruko veća, a sve fino potkrijepljeno člancima i stavcima nekakvih općih uvjeta, vrlo vjerojatno tvrtke koja im je i poslala uplatnicu.

Riječ je o tvrtki pod nazivom Dora poslovno savjetovanje j.d.o.o., registriranoj na adresi Savska cesta 32, u Hoto business toweru, s osnivačem Igorom Filipovićem iz Drežnika koji je ujedno i jedini ovlašteni za zastupanje.

Vujaklija se nije dao smesti pa odmah uplatnicu i dopis poslao svojoj knjigovotkinji koja mu se ubrzo javila.

“Nikad u svojem životu nisam nešto tako vidjela. U svakom slučaju - ne plaćajte”, glasio je savjet, kojeg se obrtnik slijepo pridržao.

I napravio dobro.

  • +4
Novac kune Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Riječ je o samo jednoj u nizu kompanija koje hrvatskim obrtnicima i pravnim subjektima - a kojih na raspolaganju ima više od 300 tisuća - šalju ponude za upis u neobvezne poslovne registre, mjesta gdje ih kasnije mogu pronaći zainteresirani partneri, nove mušterije, privatne osobe koje trebaju kakvu uslugu.

Dosta skupa usluga, posebno za obrtnike koji na raspolaganju imaju besplatan obrtni registar Hrvatske obrtničke komore te vrlo efikasne internetske pretraživače - kao i društvene mreže na kojima dosta dobro i uglavnom jeftinije mogu vrlo efikasno oglašavati svoje usluge.

Dopis Dora poslovnog savjetovanja pritom je napisan, piše Jutarnji list, dosta prefrigano: počinje rečenicom kako se “Upis u Elektronički registar gospodarstvenika provodi sukladno Općim uvjetima”, čime cijela stvar djeluje kao obvezna, a tek se na kraju teksta navodi kako ona zapravo nije obvezujuća, odnosno da neučlanjivanje nema nikakvih posljedica - ako je obrtnik do tog dijela uopće došao.

Cijeli tekst argumentiran je nekakvim člancima i stavcima koji podsjećaju na zakonske - ali zapravo je riječ o člancima Općih uvjeta te kompanije, a potom se dosta apokaliptično navodi kako povlaštena cijena od 295 kuna vrijedi samo sedam dana, nakon čega ona skače na 590 kuna.

Nejasno je pritom kakvu točno vrstu usluge obrtnik dobiva za taj novac niti zašto bi mu upis u bilo kakav poslovni registar bio od koristi u poslovanju.