OSIGURANO 20 MILIJUNA EURA

U splitski Tehnološki park stižu Mate Rimac i Ericsson

08.06.2018 u 17:46

Bionic
Reading

Tehnološki park na prostoru bivše vojarne Dračevac, ključni splitski razvojni projekt za koji je osigurano 20 milijuna eura sredstava iz europskih fondova, predstavljen je u prostorima gradske uprave u Banovini. Gradonačelnik Andro Krstulović Opara potvrdio je da su već na prvom inicijalnom sastanku ozbiljan interes za prebacivanje ureda ili otvaranje svojih pogona na ovoj lokaciji izrazili Ericsson, AD Plastik i poduzetnik Mate Rimac, kao i brojne splitske tvrtke

Dračevac je podijeljen u tri zone: u prvoj, veličine pet hektara, nalazit će se Tehnološki park, čija bi glavna zgrada trebala biti dovršena do 2020. godine i u kojoj će cijena najma prostora biti devet eura po kvadratu. Na drugom dijelu veličine tri hektara uredit će se splitski prometni centar s garažom i pogonima javnog prijevoznika Prometa, prostorima Split parkinga, Prometne policije, Prometnog redarstva i drugih srodnih sadržaja.

Na preostaloj trećini Dračevca, koju je Vlada darovala Splitsko-makarskoj nadbiskupiji i gdje se danas nalazi Općinski sud, najavljena je gradnja osnovne i srednje škole, studentskog doma, vrtića i sportskih sadržaja.

Splitska gradska uprava raspisala je javni poziv kojim želi utvrditi interes i potrebe domaćih i stranih poduzetnika za najam prostora na ovoj lokaciji kako bi na temelju toga unaprijed planirala sadržaje i imala ulazne parametre za izmjenu urbanističkog plana i studiju izvodljivosti. Ukratko, Dračevac će se planirati u skladu s njihovim potrebama, a najavljeno je da će prednost imati područja informacijsko-komunikacijskih tehnologija, zatim e-mobilnost te prateće djelatnosti podrške financiranju i poslovnom razvoju visokotehnoloških djelatnosti.

'Imamo svoja preferirana područja, a ona se odnose na informacijsko-komunikacijske tehnologije i mobilnost jer želimo poticati takvu vrstu industrije kako nam se u idućih deset godina ne bi dogodila monokultura turizma. Neće se licitirati cijenom, nego kvalitetom. Želimo da korisnici našeg parka budu najbolje firme koje će tamo planirati nove projekte, stvarati nove proizvode i otvarati nova radna mjesta, posebno ona na području Splita i njegove urbane aglomeracije', objasnila je direktorica Razvojne agencije Split Antonija Erceg Eremut.

Dokument: "Tehnološki park Split - prezentacija projekta i javni poziv"

'Idemo procesom koji možda nije uobičajen: ne gradimo zgradu pa tražimo ljude, nego tražimo ljude pa gradimo zgrade. Ljudi su najvažnija infrastruktura', dodala je.

Nakon inicijalnog javnog poziva za iskazivanje interesa poduzetnika, koji je otvoren do početka srpnja, izradit će se urbanistički plan, a slijedi raspisivanje obvezujućeg poziva. U Splitu očekuju i da će se prijaviti i mnoge tvrtke iz inozemstva.

'S donošenjem urbanističkog plana krećemo na posao i centralna zgrada Tehnološkog parka bit će gotova u 2020. godini jer postoje rokovi koje definiraju europska sredstva. Cijena najma od devet eura sa svim troškovima bit će dovoljno konkurentna, ali će i osigurati održivost', kazao je savjetnik splitskog gradonačelnika, zadužen za razvoj grada i europske fondove Krešimir Budiša.

Sam gradonačelnik Andro Krstulović Opara naglasio se da će se Dračevac razvijati u skladu s potrebama poduzetnika. 'Cijela prva godina mog mandata prošla je u posezanju za onim gdje je grad stao 2007. i 2008. godine. Pokojni gradonačelnik Zvone Puljić bio je osnovao gradsku razvojnu agenciju s glavnim zadatkom da upravlja zonom Dračevac i da se s time nastavilo, gospodarstvo grada bi vjerojatno krenulo u drugom smjeru', kazao je Krstulović Opara.

  • +3
Ministar Goran Marić i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilić