novi život HOSTELa

Split dobiva inkubator za visoke tehnologije, Rimac otvara svoju podružnicu

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 20.10.2017 14:41
  • Objavljeno 20.10.2017 u 13:18
Mate Rimac

Mate Rimac

Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski

Splitsko Sveučilište predstavilo je projekt novog poduzetničkog inkubatora, prvog u Hrvatskoj specijaliziranog za visoke tehnologije, koji će se urediti u zgradi nekadašnjeg studentskog hostela uz pomoć 20 milijuna kuna sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Glavne zvijezde predstavljanja bili su Mate Rimac (Rimac automobili) i Mateo Perak (Profico), vlasnici dviju uspješnih tvrtki koji će biti jedni od mentora u novom inkubatoru

Rimac je najavio i da će u Splitu otvoriti podružnicu i novu bazu svoje tvrtke, a u motivirajućem govoru pred studentima prepričao je svoju suradnju sa sveučilištima - od početnog savjeta na jednom zagrebačkom fakultetu, gdje su mu prije desetak godina kazali da se 'ostavi automobila što prije, jer će tako povući manje ljudi za sobom', pa do današnje situacije, kada većinu svojih zaposlenika regrutira upravo preko različitih sveučilišnih i studentskih projekata.

Rimčeva i Perakova tvrtka ove godine našle su se na Deloitteovom popisu najbrže rastućih u regiji srednje Europe, gdje ih se među prvih pedeset našlo čak osam iz Hrvatske - tek upola manje od višestruko veće Poljske. A na splitskom Sveučilištu, po posljednjim mjerenjima u Hrvatskoj i regiji, više od pedeset posto studenata dolazi s područja STEM-a i biomedicine.

Novi inkubator nalazit će se u zgradi u četvrti Spinut, koja će se europskim novcem u omjeru od čak 99,16 posto potpuno preurediti i sadržavati 26 modularnih ureda, veliki coworking prostor, tri ureda za potporu i prostor za akceleracijski program i laboratorij, zatim hardverski laboratorij, devet prostorija za sastanke, tri konferencijske dvorane i mnoštvo zajedničkih sadržaja. Predviđeno je da će se ondje otvoriti oko 140 radnih mjesta i da će se tako stvoriti dobra baza za start-up i spin-off kompanije, koje će se nakon rasta seliti u vlastite, veće prostore. Splitska gradska vlast razmatra ideju da se za ovo namijeni nekadašnja vojarna Dračevac.

Voditelj cijelog projekta jest Krešimir Budiša, današnji savjetnik gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, koji je objasnio da će studenti i mali poduzetnici u inkubatoru imati podršku mentora poput Rimca i Peraka, ali i pomoć prilikom prijavljivanja na europske projekte, računovodstva i cijelog niza zajedničkih usluga. Radovi na samoj zgradi započinju u siječnju i trajat će oko dvije godine, a posebno važnom naglasio je nabavku vrijedne opreme različitog profila.

Splitsko Sveučilište predstavilo je 20. listopada 2017. projekt novog poduzetničkog inkubatora, prvog u Hrvatskoj specijaliziranog za visoke tehnologije

Splitsko Sveučilište predstavilo je 20. listopada 2017. projekt novog poduzetničkog inkubatora, prvog u Hrvatskoj specijaliziranog za visoke tehnologije

Izvor: Splitsko sveučilište / Autor: Splitsko sveučilište

Rektor splitskog Sveučilišta Šimun Anđelinović pohvalio se nizom projekata kojima je odobreno financiranje europskim novcem ili koji su za to spremni - od Centra kompetencija u STEM području (6,5 milijuna eura), preko funkcionalne integracije Sveučilišta (11 milijuna eura), nabave nove opreme, izgradnje studentsko-poduzetničkih kampusa u Klisu (80 milijuna eura) i Solinu (35 milijuna kuna), pa do nastambe za pokuse nad životinjama, u koju se planira uložiti 20 milijuna kuna.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara pak s govornice se otresao na medije koji po njegovom mišljenju premalo pozornosti daju projektima poput ovoga ili jučer potpisanom ugovoru o sanaciji odlagališta Karepovac te ga zapitkuju o stvarima poput istrage protiv predsjednika Gradskog vijeća Jure Šundova ili rušenja bespravne gradnje na Žnjanu.

'Ovo je packa onima koji inzistiraju na krivim vijestima - neka vijest bude to da je naš grad krenuo u važan projekt, da on može i hoće! Ljudi, dosta je toga, ajmo malo o pozitivnim stvarima! Mate i Mateo (Rimac i Selak, op.a.), ne dajte se impresionirati nebitnim temama!', poručio im je nervozni Krstulović Opara.

Nakon pozdravnog govora ipak nije poslušao njihova predavanja i pogledao prezentaciju, nego je odjurio iz dvorane.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!