unosan IT biznis

Nijemci sele tvrtku u Split i tvrde: U Hrvatskoj je lakše poslovati

04.06.2018 u 20:41

Bionic
Reading

'Vrijeme je prekrasno, kultura spektakularna, a radna snaga izuzetno stručna, motivirana i gladna uspjeha. Selimo se u Split', objavili su poslije završetka prošlotjedne Shift konferencije u ovom gradu Nijemci Aleksander Post i Samsoor Hemat, vlasnici brzorastuće IT kompanije venITure. U Hrvatskoj su prije nekoliko godina otvorili podružnicu svoje njemačke tvrtke s partnerom Kristijanom Luburićem, no sada namjeravaju prebaciti sjedište svog biznisa i upravo ovdje razvijati projekte i rješenja koje će plasirati u svijet

Na prvi pogled neuobičajena odluka njima izgleda sasvim logično: osobno su se uvjerili u kvalitetu hrvatskih inženjera i programera, ali i golemi potencijal Splita i Hrvatske. Upravo u ovom gradu, kažu, trenutno se stvara jezgra za veliki tehnološki iskorak i oni žele biti dio toga.

'U posljednjih nekoliko godina rada u IT industriji shvatili smo da je jako važno obratiti pažnju na rastuća i dosad zanemarena tržišta, a potez kolege Ivana Burazina - koji je preko Shifta ovdje doveo sve što vrijedi - otvorio nam je oči. S punom odgovornošću kazat ću da je u Splitu i Hrvatskoj lakše poslovati nego u Njemačkoj te da smo naišli na mnoštvo 'skrivenih šampiona' - mladih talenata željnih rada i dokazivanja', govori Hemat za tportal.

Njihova tvrtka fokusirana je na razvoj softvera, no između ostalog su i službeni Atlassianov partner koji tvrtkama i sustavima pruža cjelovita rješenja za rad timova, strukturiranje procesa i projekt menadžment. U Hrvatskoj postoji još samo jedna takva, pa je jasno da su uočili veliku priliku.

'U Njemačkoj konzervativno, u Indiji jeftino, ali....'

'No još važnije je da su stručnjaci jako dobro educirani, motivirani za rad i nemaju ograničenja koja postoje u drugim državama. U Njemačkoj, recimo, ne postoji inicijativa jer svatko radi svoj dio posla uz moto 'ne mijenjaj nešto što funkcionira' te je sve vrlo konzervativno. U Indiji je rad jeftin, ali vrlo često naprosto ne dobiješ ono što si tražio. U Hrvatskoj radnici saslušaju zadatak, zamole te da ih pustiš na miru i već sutradan isporuče proizvod koji je još bolji od očekivanja. Ne treba puno objašnjavanja. Pored toga, nemaju problema izreći svoje mišljenje i ukazati pretpostavljenima na rješenja koja bi mogla biti bolja: oni znaju jer su direktno uključeni u posao, a upravo to je ono što tražimo', objašnjava Post.

'Hrvatska je puno više od sunca, mora i turizma: i hrana ovdje je izvanredna, kultura zadivljujuća, a ljubaznost i gostoprimstvo na puno većoj razini nego u Njemačkoj. A sve to utječe na poseban način života i kulturu rada. Definitivno se selim u Split i ne da razmišljam o tome, nego se pripremam za taj korak', nadovezuje se Hemat.

Njihova tvrtka u Njemačkoj zapošljava nekoliko desetaka inženjera, među kojima i Hrvata koji priznaju da se žele vratiti kući, a splitska podružnica nedavno je osnovana i do kraja godine će narasti na najmanje dvadeset zaposlenih. U perspektivi, na njih stotinjak koji će postati sjedište kompanije i voditi sve poslove, uključujući onaj u Njemačkoj.

'Nema razloga za odlazak iz ove zemlje'

'Mogli smo naprosto odvesti ljude u inozemstvo, što mnoge tvrtke rade jer im je jeftinije, no dugoročno je puno pametnije razvijati biznis u Hrvatskoj. Ekonomija raste, tržište u okolnim zemljama nije zanemarivo, a potencijal ogroman. Zbilja nema razloga za odlazak iz ove zemlje i mi se nadamo da ćemo barem malo pomoći oko toga. Nastavit ćemo suradnju sa Sveučilištem, držati gostujuća predavanja i osvijestiti mlade ljude da kod kuće mogu dobiti jednako, ako ne i više nego u inozemstvu', objašnjava ovaj dvojac.

Vidljivo su zadovoljni najavom izgradnje Tehnološkog parka u Splitu, u kojem će 130 tisuća četvornih metara bivše vojarne Dračevac biti preuređeno u prostor namijenjen e-mobilnosti i IT kompanijama.

'To je sjajan potez koji treba podržati jer u ovoj branši konkurencija je najmanje bitna - dapače, puno bitnije je stvaranje 'ekosustava' u kojemu će kompanije raditi skupa, gdje će tvrtke s različitim fokusima zajedno razvijati puno veće projekte', objašnjava Hemat.

'Pola života proveo sam u Australiji, velik dio u Njemačkoj, ali trenutno se najbolje osjećam u Splitu. Takvo mjesto zovem svojim domom', zaključuje mladi Nijemac.

Split parking jedna je od zvijezda amsterdamskog sajma Intertraffic Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Split parking