MITOVI I ISTINE

U solarij prije godišnjeg? Dobro razmislite!

05.06.2014 u 13:15

Bionic
Reading

Pred sezonu kupanja i sunčanja nerijetko se pokreću rasprave o pitanju jesu li solariji zdravi ili ne

Oni svjetlije puti obično se srame pred masama pojaviti bijeli poput mladog sira. Usto mnogi smatraju kako nije na odmet naoružati kožu s ponešto pigmenata za prava ljetna roštiljanja. Zanimljivo je također da je moguće postati ovisan o tamnjenju, jer ono potiče izlučivanje endorfina koji stvaraju osjećaj ugode. Konačno, poznato je da je umjereno sunčanje zdravo i važno za sintetiziranje vitamina D.

Dakle, što učiniti – otići povremeno na malo 'kvarcanja' ili ne? Što je prava istina i koje uvriježene mitove o solarijima jednostavno trebamo zaboraviti?

Prije svega treba istaknuti da je skupina znanstvenika Svjetske zdravstvene organizacije 2009. objavila kako korištenje solarija uzrokuje rak te da tamnjenje u njima, suprotno propagandi, nije bolje od uobičajenog sunčanja. Štoviše, solariji su službeno stavljeni na popis ozbiljnih uzročnika raka. Pritom valja imati na umu da je melanom najčešća bolest kože koja može dovesti do smrti, broj oboljelih je u stalnom porastu od tri do sedam posto godišnje, ovisno o geografskom položaju pa je to jedan od tumora s najvećom ekspanzijom. Osim toga, sunce posljednjih godina postaje sve opasnije zbog slabljenja ozonskog omotača koji filtrira UV zrake.

U Hrvatskoj se od 1968. do 1995. učestalost malignoga melanoma povećala 309 posto, a smrtnost čak 310 posto. Godišnje se u našoj zemlji dijagnosticira oko 500 novih oboljelih! Neki stručnjaci stoga su solarije usporedili s pušenjem.

Kako funkcioniraju solariji?

U solarijima se koža izlaže UV-A i UV-B zrakama, a obje uzrokuju rak. UV-A zrake prodiru kroz najdublje dijelove kože te uzrokuju njezino starenje, gubitak boje, stvaranje fleka i pigmentaciju. UV-B zrake prodiru kroz gornje dijelove kože i uzrokuju opekline. Obje vrste zraka potiču stvaranje pigmenta melanina, a tamna koža znak je toga da je došlo do njezina oštećenja.

Mitovi i istine o solarijima

Mit: Solariji su korisni za stvaranje vitamina D.
Istina: Većina ljudi u mediteranskim krajevima dobiva dovoljno sunčeva svjetla za stvaranje potrebnih razina vitamina D. Dodatno izlaganje UV zrakama u solarijima ničemu ne koristi.

Mit: Solariji nisu opasni za ljude tamnije kože ili za one koji lako tamne.
Istina: Koncentracije UV zraka u solarijima štetne su za sve tipove kože.

Mit: Korištenje solarija dobro je za zdravlje i raspoloženje.
Istina: Ne postoje dokazi da korištenje solarija pomaže liječenju kože, depresije ili sezonskog afektivnog poremećaja (zimske depresije).

Mit: Korištenje solarija je zdravije od sunčanja jer u njemu nećete izgorjeti.
Istina: Moguće je izgorjeti i u solariju, ponekad i vrlo jako. No čak i ako vam koža ne izgleda izgorjela, to ne znači da nije oštećena. Znanstvena istraživanja pokazala su da korištenje solarija prije 30. godine života povećava rizik melanoma za 75 posto.

Mit: Budući da se solariji koriste kraće i povremeno, opasnost je mala.
Istina: Bilo koje vrijeme provedeno u solariju izlaže vas UV zrakama. Što ih više primite to je opasnost veća. Zrake koje se koriste u solarijima znaju biti i do pet puta snažnije od najjačih zraka sunca usred dana!

Mit: Temeljno tamnjenje u solariju štiti kožu od daljnjih oštećenja.
Istina: Tamna boja je znak da se koža pokušava zaštititi. Ona vas ne štiti od daljnjih oštećenja sunčanja.