poznate i cijene

U Rijeci od sutra skuplja voda, ali na 46 lokacija ostaje besplatna

31.07.2023 u 17:10

Bionic
Reading

Nastavlja se niz poskupljenja u Hrvatskoj, a najnovije dolazi iz Rijeke. Riječani će od sutra skuplje plaćati vodu, abrazloženje koje je dala komunalna tvrtka Vodovod i kanalizacija glasi: održati pozitivno poslovanje u uvjetima konstantnih povećanja tekućih troškova.

Obiteljska kućanstva koja mjesečno potroše do 10 kubika, vodu će plaćati 2 eura i 29 centi više, a kućanstvima s mjesečnom potrošnjom od 15 kubika račun će biti uvećan za 3 eura i 14 centi. Cijena nije rasla od 2019., ističu u riječkoj komunalnoj tvrtki, a donosi HRT.

Radi se o nepopularnoj, ali nužnoj mjeri kako bi se osigurao povrat troškova, odnosno kako bi društvo poslovalo s pozitivnom nulom. Cijena na bazi na kojoj je formirana sadašnja cijena vodnih usluga je iz 2019. a od tad se mnogo toga promijenilo, govori Matea Sinčić Pisnjak,iz KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka.

A promijenili su se tekući troškovi; opći porast cijena roba i usluga, inflacija, sve to građanima itekako utječe na kućni proračun.

Građanima i posjetiteljima ostaje jedino utjeha da uz projekt "Riječke špine" imaju besplatnu pitku vodu na 46 lokacija, koje će lakše pronaći s pomoću internetske aplikacije "Mapiranje riječkih špina", jednostavno dostupne putem pametnih telefona.

Vodovod i kanalizacija izradilo je interaktivnu mapu s lokacijama riječkih špina kako bi se građanima i ostalim turistima koji posjećuju naš grad olakšao pristup pitkoj vodi, govori Matea Sinčić Pisnjak.

A to je dobro znati jer, za usporedbu, kupite li vodu u bočici u trgovini, platit ćete je tisuću puta više nego da ste je popili kod kuće ili besplatno iz riječke špine.