'otišla korak dalje'

KBC Rijeka reagirao na prozivke: Čahut Jurišić neovlašteno nastupa kao sindikalni povjerenik

26.07.2023 u 17:15

Bionic
Reading

Iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka reagirali su u srijedu na konferenciju za novinstvo predsjednice Sindikata zdravstva Hrvatske Radmile Čahut Jurišić te istaknuli da se ona neovlašteno predstavlja kao sindikalni predstavnik ili povjerenik u KBC Rijeka

"Ona je danas otišla i korak dalje te koristi osobne podatke radnika Marka Slemenšeka i elementarne čestice informacija koje su poslovna tajna, plasirajući ih kao punu informaciju, ali i apsolutnu istinu, s očito s ciljem manipulacije i zavaravanja javnosti", istaknuli su iz riječkog KBC-a.

Naglasili su i da ne žele javno komentirati "ponavljano iznošenje brojnih iskrivljenih i lažnih tvrdnji isključivo s ciljem manipulacije javnosti, pokušaja kreiranja nepostojećih afera i kompromitiranja rada Uprave od osobe koja nije legitimni predstavnik naših zaposlenika, KBC Rijeka neće javno komentirati".

"Zapravo je financijski udarac KBC-u Rijeka i njegovim radnicima zadala upravo umirovljena, bivša djelatnica KBC-a Rijeka Radmila Čahut time što je neovlašteno koristila sredstva iz Kase uzajamne pomoći koja financijska sredstva pripadaju svim radnicima KBC-a Rijeka, a o kojim se nezakonitosti protiv Čahut vode kazneni postupci", ustvrdili su.

Iz KBC-a Rijeka naveli su također da poštuju sudske odluke i da je točno da je prihvaćena privremena mjera o vraćanju na rad medicinske sestre Dinke Milinković, ali i da je isto tako točno kako taj isti sud nije udovoljio zahtjevima za vraćanjem na rad bivše predstojnice Klinike za radioterapiju i onkologiju Ingrid Belac Lovasić i glavne sestre te klinike Vlaste Predovan, koje su u svojim zahtjevima za vraćanjem na rad odbijene. Podsjećamo da privremena mjera ne znači prejudiciranje sudske presude, kao što se to pokušava iskrivljeno prikazati, jasno dajući do znanja tko je zapravo legalista u ovome odnosu, KBC Rijeka koji postupa po privremenoj mjeri, a ne R. Čahut, koja na ovaj način kroz prizmu javnosti želi utjecati na tijek sudskih postupaka, priopćili su iz KBC-a Rijeka.

Predstojnik Klinike za internu medicinu riječkoga KBC-a Goran Hauser također je reagirao priopćenjem na izjave Čahut Jurišić opovrgavajući da su pacijentima uskraćivani lijekovi.

"Kao predstojnik Interne Klinike odgovorno tvrdim da je svim pacijentima kontinuirano i u svakom trenutku pravovremeno temeljem stručne medicinske ekspertize bio dostupan svaki potreban lijek bez odgode. Navodim da je samo za Zavod za hematologiju Interne Klinike, gdje se liječe hemato-onkološki bolesnici, za mjesec srpanj osigurano 908 tisuća eura za lijekove, s time da će se svota i povećati ukoliko dođe do medicinske potrebe", naveo je Hauser.

Čahut Jurišić je u srijedu navela da je ravnatelj KBC-a Rijeka Alen Ružić u dosadašnjem mandatu tijekom tri godine neutemeljeno dao izvanredne otkaze ugovora o radu petero zaposlenika KBC-a. Dvoje od njih se odlukom suda mora vratiti na posao, te KBC mora platiti visoke troškove za neisplaćene plaće, sudske troškove i zatezne kamate. U isto vrijeme, navela je, onkološki pacijenti ne mogu dobiti lijekove, uz obrazloženje da su preskupi.