mimohod

U Puli obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

05.08.2021 u 13:28

Bionic
Reading

Tradicionalnim 9. Mimohodom hrvatskih branitelja Istarske županije u četvrtak je u Puli je obilježen Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, prioćio je Odsjek za informiranje grada Pule.

U mimohodu je sudjelovao gradonačelnik Pule Filip Zoričić sa zamjenicima Ivonom Močenić i Brunom Cergnulom te pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Anja Ademi, istarski župan Boris Miletić sa suradnicima, saborski zastupnici, načelnici i gradonačelnici istarskih gradova, brojni hrvatski branitelji, odnosno predstavnici braniteljskih udruga iz Pule, Pazina, Poreča, Labina, Rovinja, Umaga i Buzeta te predstavnici policije, MORH-a, Časničkog zbora i Javne vatrogasne postrojbe Pule. Gradonačelnik Pule Filip Zoričić podsjetio je kako je te 1995. s trinaest godina 6. kolovoza s pokojnom bakom Katom došao na razrušenu kuću svoje majke.

Nakon četiri godine baka je vidjela spaljenu kuću i od tada nikada nije izustila riječ mržnje, rekao je dodavši kako mu je ta sličica zauvijek ostaje u sjećanju.

Druga mi je sličica ostala u sjećanju, istaknuo je, riječi generala Gotovine mladim ljudima: „Rat pripada prošlosti, okrenimo se budućnosti!“, a treća je ovaj pulski i istarski mimohod gdje pokazujemo kako naš zavičaj i naša Domovina radi u miru i kako obilježava pobjedu.

Župan Boris Miletić čestitao je okupljenima rekavši kako mu je drago što devet godina zajedno na ovaj poseban dan na najljepši mogući način obilježavamo Dan pobjede. Gradu Puli i Istarskoj županiji na potpori u organizaciji mimohoda uputio je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Istarske županije Marjan Kaurić. „Dan hrvatskih branitelja posebno je značajan jer je to dan kada se održala akcija Oluja i svi koji su tada bili u akciji sigurno se sjećaju svih tih događaja i nikada ih neće zaboraviti“, kazao je Kaurić.

Dan pobjede u Puli Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/Pixsell

Mimohodu je prethodila sveta misa u Katedrali te polaganje vijenaca kod Centralnog križa na Gradskom groblju i u Parku Franje Josipa kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.   Kolona sudionika mimohoda potom se, glavnim gradskim ulicama, uputila na terasu Doma hrvatskih branitelja na kojoj je održan prigodan program za 50 sudionika, sukladno važećim epidemiološkim  mjerama.