ured izvjestio

U prošloj godini detektirano 249 slučajeva sa sumnjom na pranje novca, a pet na financiranje terorizma

16.07.2021 u 14:18

Bionic
Reading

Vlada je u petak prihvatila izvješće o radu Ureda za sprječavanje pranja novca za 2020. godinu, koji je u tom razdoblju otvorio 403 predmeta sa sumnjom na pranje novca i financiranje terorizma, a 254 su proslijeđena nadležnim tijelima

Kako je izvijestio potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, Ured je lani otvorio 403 predmeta sa sumnjom na pranje novca i financiranje terorizma.

Pritom su 254 slučaja proslijeđena nadležnim tijelima na daljnje postupanje i procesuiranje. Od toga je 249 slučajeva bilo sa sumnjom na pranje novca, a pet na financiranje terorizma, rekao je Marić.

U okviru 254 proslijeđena slučaja Ured je operativno analizirao gotovo četiri tisuće transakcija povezanih s više od tisuću fizičkih i pravnih osoba, a sudionika u transakcijama, napomenuo je ministar.

Ured, koji djeluje u sastavu Ministarstva financija, izdao je i 46 naloga bankama za blokadu sumnjivih transakcija, u ukupnom iznosu od 33,8 milijuna kuna. U okviru međunarodne suradnje i razmjene podataka potrebnih za otkrivanje konkretnih slučajeva, Ured je uputio 130 zamolbi u 42 države, a zaprimio 114 zamolbi iz 37 država.

Marić je podsjetio i da je Registar stvarnih vlasnika postao operativan s početkom prošle godine, kao i da je Vlada na sjednici 25. lipnja 2020. donijela Nacionalnu procjenu rizika od pranja novca i financiranja terorizma u RH, s Akcijskim planom za smanjenje identificiranih rizika.