GODIŠNJA KONFERENCIJA

Raste broj prijava o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma

25.11.2020 u 15:16

Bionic
Reading

Korištenje "fiktivnih" trgovačkih društava za zloupotrebe u gospodarskom poslovanju i pranju novca, korištenje gotovine u prikrivanju nezakonitog izvora novca i pranje novca proizašlo iz područja računalnog kriminaliteta najčešće su tipologije pranja novca, rečeno je na godišnjoj konferenciji o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma koju tradicionalno organiziraju Ured za sprječavanje pranja novca i HGK

„Kontinuirano raste broj prijava koje zaprimamo od obveznika, nadležnih državnih tijela i inozemnih financijsko-obavještajnih jedinica“, rekao je pomoćnik predstojnika Ureda za sprječavanje pranja novca Ante Biluš objasnivši kako Ured aktivno postupa po zaprimljenim obavijestima i u okviru operativnih analiza sumnjivih transakcija dostavlja slučajeve sa sumnjom na pranje novca ili financiranje terorizma nadležnim tijelima na daljnje postupanje i procesuiranje.

Biluš je također rekao kako je Ured za sprječavanje pranja novca u posljednjih pet godina izdao ukupno 293 naloga za blokadom sumnjivih transakcija u ukupnom iznosu od 261 milijun kuna, a inicirao je i većinu kaznenih postupaka za pranje novca ili je u njima aktivno sudjelovao kao podrška tijelima kaznenog progona.

Ovogodišnja Konferencija tematski je usmjerena na 5. krug evaluacije Republike Hrvatske u odnosu na provedbu mjera sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma pa su sudionici tako mogli, osim najnovijih trendova, saznati i na koji način će Hrvatska dokazati učinkovitost sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma koristeći relevantne podatke i informacije.

„Da itekako postoji velik interes za ovu temu potvrđuje i 250 sudionika današnje konferencije“, rekao je potpredsjednik HGK za trgovinu i financije Josip Zaher dodavši kako HGK veliku pozornost posvećuje edukacijama na ovu temu. Odjel za financijske institucije kontinuirano od 2008. godine organizira redovne godišnje edukacije za financijske institucije. Kroz 46 takvih edukacija prošlo je gotovo četiri tisuće sudionika. Odjel za trgovinu organizira edukacije na trgovce nekretninama, a u pojedinim županijskim komorama organiziraju se i edukacije za ostale specifične obveznike poput računovođa, poreznih savjetnika, revizora, mjenjača i drugih obveznike provođenja mjera i radnji sukladno Zakonu.

Potpredsjednik HGK istaknuo je i kako je za funkcioniranje cijelog sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma na nacionalnoj razini izuzetno važna suradnja svih obveznika i nadzornih tijela te zahvalio kolegama iz Ureda za sprječavanje pranja novca, Financijskog inspektorata, Hrvatske narodne banke, Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te kolegama iz Državnog odvjetništva na dosadašnjoj odličnoj suradnji i pripremi izlaganja za današnju konferenciju.