takard

U Petrinji predstavljen napredni vojni radiouređaj domaće proizvodnje, stigao i Banožić

06.03.2023 u 16:24

Bionic
Reading

Nakon pet godina razvoja, Hrvatska je vojska dobila napredni taktički radiouređaj "Takard", koji su domaće tvrtke proizvele po najvišim NATO-ovim standardima

Jedinstveni proizvod, koji su uz potporu i u suradnji s Ministarstvom obrane i Oružanim snagama Republike Hrvatske razvile tvrtke RIZ - Profesionalne elektronike d.o.o., koja je razvila hardver, i Impel Groupa d.o.o., koja je ugradila softver, predstavljen je u ponedjeljak na vojnoj pokaznoj taktičkoj vježbi mehaniziranog voda na poligonu petrinjske Vojarne "Pukovnik Predrag Matanović".

Na predstavljanju novog uređaja bili su ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj sa suradnicima.

"Osim dvije tvrtke koje su bile glavni proizvođači, u proizvodnji komponenti za radiouređaj sudjelovalo je još pet domaćih tvrtki pa imamo sto posto hrvatski proizvod. U komparaciji s dosadašnjim uređajima, ovaj ima ozbiljne prednosti. Ne govorimo samo o cijeni, nego i o održavanju i daljnjem razvoju uređaja. Uz uloženo mnogo vremena rada, korišteni su materijali koji ga čine vječnim", rekao je ministar Banožić.

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika

Kako je najavio, novim će se uređajem postupno opremiti najprije kopnena vojska, a zatim i druge grane vojske. Na kraju je Banožić pohvalio vod koji je pokazao sve značajke i prednosti novog sustava.

Brigadir Vedran Vejić iz Ministarstva obrane, koji je bio uključen u razvoj projekta, rekao je kako je "Takard" uređaj prilagođen svim NATO-ovim standardima, ponajprije radu u NATO-ovu vojnom frekventnom području, te predstavlja softverski definiran radio, što znači da se može bez izmjene hardvera prilagoditi svakoj situaciji te omogućuje interoperabilnost sa savezničkim snagama u mogućim operacijama pod vodstvom NATO-saveza.

Brigadir Robert Topčić najavio je testiranja uređaja i iduća dva mjeseca kako bi se definirali tehničko-taktički zahtjevi prije neke veće i važnije isporuke Oružanim snagama.

  • +27
Prezentacija upotrebe napredno taktičkog radio uređaja "Takrad" u vojarni u Petrinji Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Hladika

Uređaj, koji je razvijen u mobilnoj i ručnoj varijanti, uz pripadajuće taktičke terminale, postupno će se uvoditi u postrojbe Hrvatske vojske, a samo ove godine za nj će se izdvojiti oko 2,6 milijuna eura. Uređaj je malen, ručni je kao mobitel, vrlo je robustan i kvalitetan te ima vrhunski zaštitu.

"Takard" se koristi najnovijim tehnologijama i ne zaostaje za sličnim naprednim uređajima renomiranih proizvođača u svijetu, a u nekim elementima je i napredniji, što su potvrdila usporedna testiranja. Kako je najavljeno, uređaj izlazi na svjetsku pozornicu komunikacijskih radiouređaja, a za istu ili nižu cijenu (6300 eura) nudi znatno više.

Osim međusobne komunikacije, "Takard" pruža detaljne informacije o položaju i fizičkom stanju vojnika te automatski prepoznaje opasne situacije koje dojavljuje zaštićenim kanalom. Opremljen je raznim telefonskim kombinacijama, baterijom velikog kapaciteta, različitim antenama i drugim priborom.