PREDSJEDNIK REPUBLIKE

Milanović opet opleo po Banožiću: Baksuz je odlučio zbrinuti sebe. Otkupio je onaj stan i stavio u njega plišane medeke

24.02.2023 u 11:59

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u petak kako se u rješavanju stambenog zbrinjavanja hrvatskih vojnika nije napravilo ništa, ali se zato ministar obrane Mario Banožić pobrinuo za rješavanje svog stambenog pitanja

Milanović je nakon obilježavanja obljetnice Počasno-zaštitne bojne i Dana vojne kapelanije "Sveti Valentin" rekao kako se ništa nije promijenilo u potrebama vojske, a niti u njihovoj realizaciji, ocijenivši to "velikim ništa".

Pri tome je istaknuo kako je potpisao suglasnost na plan Vlade za stambeno zbrinjavanje.

"Ništa od toga, to je bilo prije dvije godine. To je problem u vojsci, za ljude koji putuju, koji su slabo plaćeni, koji nam se osipaju. Ovaj baksuz (Banožić) je to stavio u ladicu, ali sjetio se zbrinuti sebe u međuvremenu", rekao je predsjednik.

Zoran Milanović Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Dodao je kako je ministar tražio mišljenje Povjerenstva za sukob interesa kako bi otkupio "onaj stan u Gundulićevoj koji si je lijepo namjestio s plišanim medekima", referirajući se na državni stan koji si je Banožić sam dodijelio zbog čega ga je Povjerenstvo kaznilo sa 7000 kuna.

Na komentar novinara da se pitanje stambenog zbrinjavanja nije rješavalo ni u njegovoj vladi, Milanović je rekao kako ne kaže da je to jednostavno, posebno kada novca nema, ali i da je tada Vlada imala i druge prioritete.

"Međutim, jeste li me slušali? Frajer se pobrinuo za sebe, ja bih još prešao preko toga da po tome ne poduzima ništa, a krenuli smo poduzimati, ali on se brine o sebi. Da nije tome tako ja ovo ne bih ni spominjao još neko vrijeme", ustvrdio je.

Govoreći o usporedbama dviju vlada, poručio je kako od ove očekuje sve najgore, ali i kako u njegovoj nije bilo niti jednog korupcijskog skandala, osim jedne situacije trgovine utjecajem načelnice Porezne uprave.

"Usporedite to s ovim SMS porukama i načinom funkcioniranja ove vlasti već sedmu godinu. U mojoj vladi nije bilo posla za DORH. Ili smo bili briljantni skrivači ili smo bili relativno korektna i poštena vlast koja je nešto radila", rekao je Milanović.

Predsjednik je ponovno upozorio i na to da je HV-u potrebno i streljivo koje se teško nabavlja.

Ponovno se i osvrnuo i na to da je Počasno-zaštitna bojna, čiji je zadatak zaštita vrhovnog zapovjednika, bez zapovjednika nakon što je Banožić "huljski" umirovio brigadira Elvisa Burčula.

Naveo je kako u zadnjih više od godinu dana povremeno potpiše neka imenovanja nakon suglasnosti ministra, ali kako niz mjesta i dalje stoji nepopunjeno.

"Nada se da ću povremeno pristati na neko imenovanje koje njemu odgovara. Za to će dati suglasnost, ali cijeli niz imenovanja i prijedloga načelnika Glavnog stožera stoji u ladici. Ako to nije pohlepa, lopovluk, zlouporaba, onda ne znam što jest", rekao je.

Komentirajući zabranu narodnjaka u Puli i Osijeku, rekao je kako tu glazbu ne voli, ali da ne bi branio nekome da je sluša. Pritom je dodao da vlasnici dvoranama mogu raspolagati slobodno dok ne ugrožavaju javni interes ili temeljne slobode.

"Imali smo i koncert Thompsona u Puli prije deset i više godina pa su isto neki raspravljali o tome. Većinu stvari ja ne bih zabranjivao", kazao je dodavši on ne voli tu kulturu isključivanja i nasilja na mrežama.

"Rekao sam što mislim o cajkama - treba ih suzbiti svim legalnim sredstvima, ali ja bih im dao da pjevaju tamo. Imaju publiku, pa pola HDZ-a to sluša", ocijenio je.

Zoran Milanović Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski