SPORNA RATIFIKACIJA

U Otvorenom žučna rasprava nepomirljivih strana o Istanbulskoj konvenciji

08.03.2018 u 23:51

Bionic
Reading

Hoće li Istanbulska konvencija biti ratificirana u Hrvatskoj? Dok je premijer Andrej Plenković najavio kako će se ona uskoro naći u Saboru, HDZ-ov koalicijski partner Hrast pokreće referendum o njezinoj ratifikaciji. O ovoj vrućoj hrvatskoj temi koja izaziva prijepore u javnosti sučelili su se Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Bruna Esih iz Neovisnih za Hrvatsku, Glasova Anka Mrak Taritaš, Hrvoje Zekanović iz Hrasta, HNS-ova Marija Puh i Romana Jerković iz SDP-a

'Da ste osluškivali bilo naroda, ne bi vam palo na pamet staviti ovaj dokument na ratifikaciju!', poručio je ministrici Nadi Murganić hrastovac Hrvoje Zekanović otvarajući žučnu raspravu o ratifikaciji Istanbulske konvencije u HRT-ovom studiju Otvorenog.

Rekao je kako 'ne blefira' što se tiče referenduma jer će ga pokrenuti te da će ga raditi volonterski, kao i mnoge druge.

'Ako i ne stignemo do roka kada dođe u Sabor, vjerujem da ima mislećih HDZ-ovaca koji su svjesni rodne ideologije koja je prikrivena u ovom dokumentu', dodao je on, napominjući kako je itekako senzibiliziran za temu nasilja nad ženama jer u kući živi s njih pet.

Anki Mrak Taritaš rasprava se učinila 'dosta zanimljivom' kao oporbenoj zastupnici jer je tema Konvencija i kako spriječiti nasilje nad ženama, psihičko, fizičko, ekonomsko i spolno, te smatra da je zakon o tome nešto što je 'elementarno prihvatljivo' i treba doći u Sabor.

SDP-ova Romana Jerković Zekanovića je upitala: 'Znači li vam nešto to što je ubijeno 300 žena?' te dodala: 'To je problem koji trebamo riješiti.' Istaknula je kako obiteljsko nasilje ima trend rasta, da je sve brutalnije, kao i sve izraženiji društveni problem.

'Na političarima je da rješavaju probleme, a ne da ih guraju pod tepih', smatra ova SDP-ovka koja je na pitanje zašto Konvenciju onda nije usvojila još SDP-ova vlada rekla: 'Nije točno da SDP nije htio ratificirati Konvenciju', dodavši kako su mijenjali zakone i stvarali preduvjete, a da su imali povjerenje za još jedan mandat, uvjerena je, onda sada ne bi raspravljali o tome hoće li i kada biti ratificirana.

  • +16
Sva lica Hrvoja Zekanovića Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Uključila se potom i Bruna Esih iz Neovisnih za Hrvatsku ponavljajući kako su oni protiv ratifikacije Konvencije, ali da osuđuju svako nasilje prema ženama i traže njegovo sankcioniranje. Rekla je da Hrvatska ima sve pozitivne odredbe i članke u svojem zakonodavstvu, ali da se Konvencija postavila na način: uzmi ili ostavi, a u javnoj raspravi da je 80 posto građana reklo da se protivi ratifikaciji te da se to treba poštovati. Zapitala se potom koga to 'sluša' hrvatska Vlada.

'Ne sluša ni bilo naroda. HDZ se već godinama zalaže za ratifikaciju Istanbulske konvencije. Rodna terminologija je prisutna u mnogim hrvatskim zakonima. No zašto je došao taj trenutak? Što je motiv Andreja Plenkovića? Čovjek bi rekao da je to ravno samoubojstvu, ali Plenković ima lukave savjetnike. Ima jasan plan o svemu tome. Spreman je jednim udarcem ubiti tri muhe, ratificirati, ponuditi privid biračima HDZ-a da je ostalo nešto od demokršćanstva i građani opet mogu vjerovati i treće - ukazati na mogući razdor Mosta koji je po tom svom svjetonazorskom pitanju vrlo podijeljen.'

Murganić je rekla kako se ljudi s njom u javnom prostoru vole obračunavati te Zekanoviću odgovorila da se ne treba brinuti za njezino biračko tijelo u Karlovcu jer je ona tamo jako dobro poznata kao 'dobra HDZ-ovka' te je zbog toga 'tu gdje je'. Dodala je kako su svi jako zabrinuti kako će o tome razgovarati njihov predsjednik, a da je ona došla razgovarati o dokumentu koji se treba dovesti u Sabor.

Za Mariju Puh nema dvojbi jer Konvenciju smatra standardom 21. Stoljeća. Sugovornicima je poručila da ne obmanjuju hrvatsku javnost jer su spominjanje roda imali u drugim hrvatskim zakonima te da u ovom dokumentu to nije nikakva novina.

Bruna Esih Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Ministrica Murganić rekla je kako bi voljela da se dogovore o zaštiti građana od bilo kakvog oblika stigmatizacije, diskriminacije te da se sigurno pojavljuju i određene primisli na neke transrodne ili druge oblike sugrađana koji su promijenili spol iz bilo kakvih razloga.

'Svi su građani pred zakonom jednaki, tu se ne bih ograđivala ako se radi o zaštiti od nečega', dodala je ona.

Na upit hoće li HDZ moći glasovati prema vlastitoj savjesti ili prema stranačkoj stezi, rekla je da je to na stranačkim tijelima te da će se o tome raspravljati i da ne može predvidjeti što će se dogoditi u Saboru.

'Sporan mi je stav onih koji cijelo vrijeme žele obmanuti svoje birače. HDZ nema problema jer što god se događalo u Saboru, Konvencija će proći i zato si HDZ ovaj put može dozvoliti da njegovi zastupnici glasaju po svojoj savjesti', komentirala je Bruna Esih. 

Zekanović je svim sudionicama u studiju na kraju rasprave povodom Dana žena podijelio cvijeće.