podjele među vladajućima

Plenković iznenadio najavom, hoće li HDZ-ov klub 'puknuti' oko Istanbulske konvencije

08.03.2018 u 17:40

Bionic
Reading

Za tjedan ili dva Istanbulska konvencija, koja je izazvala silne rasprave u javnosti, trebala bi se naći u saborskim klupama te se očekuje njena ratifikacija. No rasprave i podjele nisu se stvorile samo u općoj javnosti, nego i u vladajućem HDZ-u, koji će do tada morati primiriti neke od svojih članova i na glasanju pokazati zajedništvo

Već je od ranije poznato to da je Istanbulska konvencija podijelila i HDZ-ove europarlamentarce, pa su tako Dubravka Šuica i Željana Zovko glasale za rezoluciju kojom je Europski parlament pozvao na njeno ratificiranje, dok je Ivana Maletić bila suzdržana.

No podjele iz Europskog parlamenta prelile su se i na 'domaći' HDZ, čiji je predsjednik i premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade u četvrtak najavio skoru ratifikaciju Istanbulske konvencije. Nesklonost ratifikaciji već je iskazao HDZ-ov zastupnik Davor Ivo Stier, ali problematizirao ju je i Miro Kovač.

'Očekujem da će se u stranci raspraviti pitanje ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije. Treba odvojiti njezine kontroverzne elemente od borbe za suzbijanje nasilja nad ženama. Sve potrebne mjere za efikasno suzbijanje nasilja nad ženama, koje su predviđene Konvencijom, treba što prije usvojiti u okviru zakona i podzakonskih akata. Primjerice, u Velikoj Britaniji Konvencija nije ratificirana jer zakonodavstvo još nije prilagođeno njezinim standardima. Kada u Hrvatskoj budu usvojene sve potrebne mjere za suzbijanje nasilja nad ženama pitanje ratifikacije same Konvencije postat će bespredmetno', kazao je Kovač za tportal.

Hoće li podržati Istanbulsku konvenciju, novinari su danas u Saboru upitali i Stevu Culeja. 'Ne gledam turske serije. Ostajem u vjeri u kojoj sam poučen', kratko je poručio Culej.

  • +19
Sjednica Predsjedništva HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

No dok neki jasno problematiziraju Konvenciju, većina u HDZ-u još uvijek ne otkriva kako će konkretno glasati. 'O tome smo već razgovarali i nastavit ćemo razgovarati. Vlada će za tjedan-dva uputiti u Sabor ratifikaciju Istanbulske konvencije. Ja bih sve podsjetio da je na temelju prijedloga SDP-a o ratifikaciji iz ožujka prošle godine Vlada rekla kako je za nju potrebno odraditi predradnje i osigurati sredstva u proračunu te onda prići ratifikaciji. SDP je dvije godine nakon što je Milanović potpisao Konvenciju imao vremena za njenu ratifikaciju pa je nije ratificirao. HDZ je ozbiljna stranka, mi ćemo na tijelima stranke i na Klubu zastupnika raspraviti prijedlog koji će Vlada uputiti i o tome se očitovati. Određene dileme oko same ratifikacije u društvu nisu takve da ne mogu biti premoštene', kazao je novinarima u Saboru predsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika Branko Bačić.

Iako Bačić nije otkrio kako će se postaviti Klub, jasno je dao do znanja da će mu stav biti usklađen s Vladom. 'Stav Kluba bit će formiran prije nego Vlada pošalje dokument u Sabor', poručio je Bačić.

  • +7
Ilustrativna galerija / Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Zbog podjela unutar stranke, kako će glasati upitali smo i druge HDZ-ovce. Većina na naš upit nije ni odgovorila, a Irena Petrijevčanin Vukasnović za tportal je poručila: 'Ono što Vlada uputi, zastupnici vladajuće većine podrže u Saboru.'

Drugim riječima, dobar dio HDZ-ovaca mogao bi podržati ratifikaciju, no pitanje je kako će stranka riješiti problem onih koji se protive ratifikaciji Konvencije u ovom obliku. Postoji mogućnost da se protivnici na dan glasanja uopće ne pojave u Saboru, ali i da vrh stranke dozvoli mogućnost slobodnog glasanja.

'HDZ je ozbiljna stranka i ima Klub koji na svojim sjednicama raspravlja o svim dokumentima, ne samo o Istanbulskoj konvenciji, i zauzimamo stavove koji su u pravilu ili gotovo uvijek obvezujući za članove', prokomentirao je takvu mogućnost Bačić.

Eventualne ograde, koje je najavila ministrica obitelji i demografije Nada Murganić, Bačić nije želio komentirati poručivši da će pričekati dokument Vlade. Imao je poruku i za HDZ-ovog koalicijskog partnera Hrvoja Zekanovića, koji je najavio referendum protiv ratifikacije. 'On dolazi iz Hrasta, a zamolio bih ga da stiša emocije i da pričeka da dokument dođe u Sabor', kazao je Bačić.