uoči izbora

U Osijeku puštena u promet obilaznica i novi pogon za filtraciju vode

29.06.2020 u 16:55

Bionic
Reading

U promet je u ponedjeljak puštena obilaznica u blizini Petrijevaca, nedaleko od Osijeka, vrijedna 70 milijuna kuna, te novi pogon osječkoga Vodovoda za dvostupanjsku filtraciju vode, vrijedan 53 milijuna kuna, a obje investicije su financirane europskim novcem.

Na otvorenju obilaznice ministar regionalnog razvoja i EU fondova Marko Pavić ocijenio je kako EU fondovi pomažu i razvijaju Hrvatsku te Slavoniju i Baranju, o čemu svjedoči investicija od 70 milijuna kuna. Istaknuo je kako je to bila jedna od točaka s prometnom gužvom kod Osijeka pa ta investicija neće biti važna samo za građane općine Petrijevaca, nego i šire.

Smatra kako je to dokaz da Vlada, "u suradnji s cijelom vertikalom, do lokalne i regionalne vlasti", može i zna projektirati te pridonijeti razvoju prometne povezanosti. Pavić vjeruje da će takvih projekata biti još više s obzirom da u budućoj EU omotnici imamo na raspolaganju 21,5 milijardi eura. S tim u vezi poručio je kako treba početi pripremati projekte.

Župan Ivan Anušić ocijenio je kako će se puštanjem u promet obilaznice kod Petrijevaca rasteretiti promet na tome području. Govoreći o ulaganjima u prometnu infrastrukturu, podsjetio je na nedavni početak gradnje dionice 5C koridora kroz Baranju prema Mađarskoj i na završetak obilaznice kod Našica te je najavio da će se uskoro potpisati ugovor za izgradnju obilaznice kod Belog Manastira.

U ponedjeljak je u osječkome Vodovodu pušten u rad novi pogon za dvostupanjsku filtraciju vode, investicija vrijedna 53 milijuna kuna koja je ostvarena u sklopu projekta dogradnje pogona za proizvodnju pitke vode Osijeka sustavom dvostupanjske filtracije, financiranog iz EU fondova.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić rekao je na svečanosti kako je to jedan od najboljih primjera na koji način europski fondovi poboljšavaju život građana. „Europski fondovi osiguravaju bolju kvalitetu života, osiguravaju zapošljavanje u Slavoniji i Baranji, osiguravaju bolje školstvo, bolje zdravstvo, a isto tako osiguravaju dostupnost pitke vode i bolju kvalitetu vode“, istaknuo je Pavić.

Župan Ivan Anušić izrazio je zadovoljstvo što se tim projektom rješava veliki problem građana Osijeka i općina koje su na sustavu opskrbe pitkom vodom osječkoga Vodovoda.

Kako je istaknuo direktor Vodovoda Ivan Jukić, investicija je motivirana činjenicom da neobrađena podzemna voda s crpilišta Vinograda, kojom se opskrbljuje Osijek, sadržava veće koncentracije željeza, mangana, amonijaka i arsena od maksimalno dopuštenih valjanim zakonima i propisima pa je cilj bio dovesti arsen u prerađenoj vodi na razinu nižu od 10 mikrograma po litri.

„Očekuje se postizanje koncentracije arsena od šest mikrograma po litri, čime bi se zadovoljila propisana kvaliteta vode za ljudsku potrošnju“, objasnio je Jukić.