SUDSKI PRESEDAN

Vrhovni sud odlučio: Mali dioničari Kalničkih voda moraju vratiti Tedeschijevoj Atlantic grupi 7,7 milijuna kuna

28.05.2020 u 14:59

Bionic
Reading

Sudska trakavica koju Atlantic grupa već deset godina vodi protiv Hanfe ovih dana dobila je svoj epilog. Vrhovni sud dao je za pravo kompaniji Emila Tedeschija, kojoj će nekadašnji dioničari Kalničkih voda morati vratiti 7,2 milijuna kuna, koliko su preplaćene njihove dionice u postupku istiskivanja

U kratkoj objavi na Zagrebačkoj burzi Atlantic grupa izvijestila je da je zaprimila presudu Vrhovnog suda kojom se preinačuje presuda Visokog upravnog suda iz 2013. i poništava rješenje Hanfe iz 2011. godine.

Dugogodišnji sudski spor vodio se oko preuzimanja Kalničkih voda i istiskivanja manjinskih dioničara. Naime Atlantic grupa je u rujnu 2010. od Kapitalnog Fonda i Badela 1862 preuzela većinski udjel (96,73 posto dionica) u tvrtki Kalničke vode Bio natura za 82 milijuna kuna.

U zakonskom postupku istiskivanja manjinskih dioničara Atlantic je stekao i preostalih 3,27 posto udjela po cijeni od 7,70 kuna po dionici te je nakon toga pripojio Kalničke vode svojoj tvrtki Cedevita.

Nezadovoljna isplaćenom 'otpremninom', grupa od 35 malih dioničara pokrenula je tužbu na bjelovarskom Trgovačkom sudu, a Atlantic im je kroz nagodbu isplatio dodatnih 89,32 kune po dionici.

Nakon preispitivanja navedenih transakcija Hanfa je u srpnju 2011. naložila Atlantic grupi da u roku od 90 dana i ostalim malim dioničarima isplati isti iznos, što je Tedeschijevoj kompaniji prouzročilo dodatni trošak od 7,7 milijuna kuna.

Protiv navedenog rješenja Hanfe Atlantic je pokrenuo upravni spor koji je završen tako što je Visoki upravni sud odbio tužbu i potvrdio rješenja Hanfe. Međutim Atlantic se žalio Vrhovnom sudu, a on je nakon sedam godina donio pravorijek.

Iz Atlantic grupe poručuju da je takvim rješenjem kompanija ostvarila pravo na povrat navedenih uplata u iznosu od 7,7 milijuna kuna.

Riječ je o svojevrsnom presedanu u domaćoj praksi u kojem bi prvi put neka kompanija od istisnutih dioničara dobila povrat novca. Ovakva presuda još je jedan udar na reputaciju Hanfe, a koja je u svojoj praksi donijela brojna rješenja što su kasnije pala na sudovima ili ih obveznici nisu poštovali.

U međuvremenu, Atlantic grupa krajem prošle godine, u skladu sa svojom strategijom izlaska iz manjih i non-core biznisa, prodala je distribuciju bidona vode kao osnovnu djelatnost Kalničkih voda Dariju Šimiću, vlasniku brenda Aquaviva, zadržavajući brend Kala i ukupno poslovanje vezano uz punionicu vode.