terorizam

U Njemačkoj za zločine protiv čovječnosti optuženi pripadnici sirijske tajne službe

29.10.2019 u 13:31

Bionic
Reading

Glavno državno odvjetništvo u njemačkom Karlsruheu podignulo je u utorak optužnicu protiv dva sirijska državljana, bivša obavještajna dužnosnika, zbog sumnje da su kao pripadnici tajnih službi režima Bašara al Asada sudjelovali u mučenju protivnika režima

Prema optužnici, Anvar R. i Ejad A. optuženi su za sudjelovanje u zločinu protiv čovječnosti, a Anvar R. dodatno je optužen i za silovanje.

Prema navodima iz optužnice Glavnog državnog odvjetništva u Karlsruheu, koje preuzima slučajeve povezane s međunarodnim terorizmom, Anvar R. je vodio istražni odjel unutar sirijske tajne službe koja je, kako se navodi, 'najkasnije nakon 2011. brutalnim nasiljem' vršila pritisak na kritičare režima i pripadnike oporbe.

Anvar R. je navodno odgovoran za brutalno mučenje najmanje 4.000 ljudi. On je imao vodeću čelnu poziciju u zatvoru sirijske obavještajne službe u glavnom gradu Damasku. Po navodima tužitelja, najmanje je 58 zatvorenika umrlo od posljedica mučenja.

Ejad A. je prema optužnici djelovao u jednom odjelu tajne službe koja je odjelu za istragu dovodila pripadnike oporbe te je također sudjelovao u mučenjima. Navodno je u zatvor dopremio najmanje 30 prosvjednika protiv režima.

Anvar R. je u Njemačku stigao prije velikog izbjegličkog vala 2015., a Ejad A. godine 2018. Bivši sirijski obavještajni dužnosnici, stari 56 i 42 godine, uhićeni su u veljači u Berlinu odnosno u Falačkom Porajnju. Njemački mediji javljaju da je do njihovog uhićenja došlo nakon dojave svjedoka koji su ih prepoznali na ulici.

Ovo će biti prvi put da se pred sudom u Njemačkoj pojavljuju sirijski državljani kojima će se suditi za zločine počinjene u zatvorima u sklopu režima Bašara al Asada.