ukupno 141.672

U Njemačkoj stupaju na snagu ublažene mjere borbe protiv koronavirusa

20.04.2020 u 10:15

Bionic
Reading

U Njemačkoj stupaju u ponedjeljak na snagu ublažene mjere u borbi protiv pandemije koronavirusa koje, među ostalim, omogućavaju rad manjim trgovinama

U skladu s mjerama koje su prošlog tjedna dogovorile vlada i savezne pokrajine, od ponedjeljka je dozvoljen rad trgovinama manjim od 800 četvornih metara bez obzira na ponudu.

Osim toga je, bez obzira na veličinu, omogućen rad prodavaonicama automobila i bicikala te knjižarama. Vlasnici trgovina se moraju osigurati dovoljan razmak između kupaca i spriječiti stvaranje gužvi ili redova.

Mjere ograničavanja socijalnih kontakata, koje uključuju zabranu izlazka iz kuće osim u slučajevima opravdanog razloga, kao što je odlazak u trgovinu i kod liječnika, i zabrana svih putovanja koja nisu poslovne svrhe, ostaju na snazi do 3. svibnja.

Nošenje zaštitnih maski u javnosti nije obvezno ali se "izričito preporučuje". U nekim dijelovima Njemačke, poput savezne pokrajine Saske, ali i u gradovima poput Wolfsburga i Jene, nošenje maski je obvezno.

Njemački ministar gospodarstva i član kriznog kabineta Angele Merkel, Peter Altmaier, izrazio je zabrinutost zbog različitih pristupa vezano uz dogovorene mjere zaštite ovisno o saveznoj pokrajini.

'Ne smijemo sad poput kokoši trčati unaokolo i izabirati pojedinačne mjere. Ako sada sačuvamo prisebnost,možemo izbjeći drugi val zaraze. Zato je važno da federalne jedinice djeluju jedinstveno', kritizirao je Altmeier različite pristupe u saveznim pokrajinama u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Bild.

Mjere dogovorene prošlog tjedna zapravo su preporuke. Odluka o konkretnom provođenju mjera leži u nadležnosti pojedinih saveznih pokrajina.

Iako mjere preporučuju otvaranje škola tek od 4. svibnja, u nekim saveznim pokrajinama poput Berlina, Brandenburga i Saske bi nastava za polaznike viših razreda srednjih škola mogla započeti već ovog tjedna.

U Saskoj je isto tako, za razliku od ostalih saveznih pokrajina, dozvoljeno održavanje vjerskih obreda uz pridržavanje pravila razmaka. Katolička crkva Njemačke je prošlog tjedna žestoko kritizirala odluku da se do početka svibnja zabrani održavanje vjerskih obreda.

Prema podacima Epidemiološkog instituta Robert Koch, u Njemačkoj je do ponedjeljak zabilježeno 141.672 slučajeva zaraženih koronavirusom, što je 1775 više nego dan prije. Od posljedica zaraze je umrlo 4404 osoba, a 91.500 pacijenata se smatra izliječenima.

Njemačka vlada i predstavnici saveznih pokrajna raspravljat će 30. travnja o mjerama nakon 3. svibnja.