TENZIJE RASTU

U Makedoniji i dalje napeto, bačena i prva bomba

08.03.2017 u 14:24

Bionic
Reading

Makedonski predsjednik Đorđe Ivanov zatražio je od SAD-a, EU-a, NATO-a i Turske da osude i odbace 'Tiransku platformu' albanskih stranaka jer njezin sadržaj predstavlja opasnost po Makedoniju. Istodobno, glasnogovornik albanske stranke Demokratske unije za integraciju (DUI) Bujar Osmani potvrdio je kako je Socijaldemokratska stranke Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva, s kojom su dogovorili suradnju u mogućoj vlasti, spremna glasati za tužbu protiv Srbije za genocid nad Albancima između dva svjetska rata. Tenzije su dodatno narasle i nakon što je u noći s ponedjeljka na utorak bačen molotovljev koktel na Muzej albanskog pisma u Bitoli

U pismu upućenom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku, generalnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu i turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, makedonski predsjednik Đorđe Ivanov navodi da je odbacivanje platforme način rješavanja političke krize u zemlji.

Albanska platforma, između ostalog, predviđa da albanski jezik uđe u službenu upotrebu ravnopravno s makedonskim, što je oporbena SDSM Zorana Zaeva prihvatila kako bi dobila podršku za koaliciju za formiranje nove vlade.

 'Mislim da je odbacivanje ovog dokumenta jedini izlaz iz bezizlazne pozicije u kojoj se nalazimo. Samo na taj će se način postići ciljevi Sporazuma iz Pržina, prije svega prioritetnih reformi, političke stabilizacije, smanjenje međuetničkih i međustranačkih tenzija u Makedoniji i vratiti zemlju na put euroatlantskih integracija', naveo je Ivanov u pismu.

Makedonski predsjednik podsjetio je kako je taj dokument napravljen u stranoj zemlji, u kabinetu jednog stranog premijera.

'Ova platforma ugrožava suverenitet i nezavisnost države, stavlja Makedoniju u položaj ovisnosti o drugoj zemlji. Implementacija platforme znači promjenu Ustava Makedonije, što ugrožava karakter države. Platforma je protivna Ohridskom sporazumu, kojim se uređuju odnosi između etničkih zajednica u Makedoniji', naveo je Ivanov i dodao da miješanje susjednih država u unutarnje odnose Makedonije zaslužuje svaku osudu.

Bujar Osmani, glasnogovornik najutjecajnije albanske stranke u Makedoniji DUI, potvrdio je kako je oporbeni SDSM spreman glasati za tužbu protiv Srbije za genocid nad Albancima između dva svjetska rata, što je dio 'Tiranske platforme' albanskih stranaka u Makedoniji i jedan od uvjeta da Albanci podrže Zaeva za mandatara.

'Vjerujemo da je to važno pitanje koje treba zatvoriti', rekao je Osmani, dodajući kako je čelnik DUI-ja Ali Ahmeti u dvorištu svoje kuće našao grobnicu koja je, kako je rekao, samo 'vrh tog pokolja' koji se dogodio nad Albancima u spomenutom razdoblju.

Podsjetimo, makedonski mediji objavili su u listopadu prošle godine da je u Ahmetijevu dvorištu, u tetovskom selu Zajas pronađen kostur još neidentificirane osobe te da se pretpostavlja kako se radi o ostacima ljudi koji su tu sahranjeni još 1913. godine.

Koordinator istražiteljske ekipe Musli Musliju tom je prilikom rekao da su tijela prvo spaljena, a zatim bačena u napušteni bunar koji je kasnije zatrpan. Prema tada objavljenim informacija u dvorištu Ahmetijeve kuće pronađeno je najmanje deset kostura.

Da tenzije između Makedonaca i Albanaca rastu iz sata u sat, dokazuje i vijest kako su nepoznati vandali noćas oštetili muzej posvećen albanskom pismu. Napad se dogodio u ranim jutarnjim satima u Bitoli, kada su bombe s benzinom bačene na muzej, prenosi makedonska agencija MIA.

Oštećeni su ulazna vrata i prozori, a policija intenzivno traga za počiniteljima. Napad su osudili makedonski ministar kulture i stranka VMRO-DPMNE.