KRIZA U MAKEDONIJI

Mogherini pozvala Ivanova da prihvati Zaeva kao novog premijera

02.03.2017 u 22:19

Bionic
Reading

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini u četvrtak je pozvala makedonskog predsjednika Gjorgea Ivanova da promijeni svoj stav i prihvati čelnika opozicije Zorana Zaeva kao novog makedonskog premijera, prenosi agencija dpa.

"Zatražila sam od predsjednika da promijeni svoju odluku", rekla je Mogherini u Skoplju koje je posjetila u sklopu ranije dogovorene turneje po zapadnom Balkanu.

Istaknula je da ustav zahtijeva od predsjednika da preda mandat za formiranje vlade onom kandidatu koji ima najveću podršku u parlamentu.

Predsjednik Ivanov ranije je odbio povjeriti mandat za sastav nove vlade čelniku Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu uz obrazloženje da je njegova politička platforma navodna prijetnja suverenitetu zemlje.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima u prosincu dotad vladajući nacionalisti VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog osvojili su relativno najviše mandata u parlamentu, 51 od 120, ali sa slabim koalicijskom potencijalom nisu uspjeli sastaviti većinu. Predsjednik Ivanov na predsjedničkim je izborima bio kandidat VMRO-a i bliski je suradnik Gruevskog.

SDSM Zorana Zaeva osvojio je 49 mandata i dogovorio koaliciju sa strankama etničkih Albanaca te tako osigurao 67 mandata u parlamentu. Albanske stranke su koaliciju uvjetovale zahtjevom da se omogući šira upotreba albanskog jezika.

VMRO-DMPNE optužio je Zaeva da pristajanjem na to razbija jedinstvo Makedonije i ugrožava joj suverenitet te da sluša diktate iz Tirane kako bi se dočepao vlasti.