ISTEKAO ROK

Propali koalicijski pregovori - Makedonija sve bliže novim izborima

30.01.2017 u 09:58

Bionic
Reading

Makedonija je sve bliže novim prijevremenim izborima pošto je istekao rok da konzervativna stranka VMRO postigne koalicijski sporazum sa svojim dugogodišnjim saveznicima

'Sporazum s DUI (Demokratskom unijom za integraciju) još nije postignut', objavio je VMRO na svojoj internetskoj stranici. 'Novi izbori su zrelo rješenje ... za krizu'.

U ponoć je istekao rok da mandatar i čelnik VMRO-DPMNE Nikola Gruevski sastavi vladu. 

Nacionalistički VMRO tijesno je pobijedio na prijevremenim izborima 11. prosinca osvojivši 51 od ukupno 120 mjesta u parlamentu, samo dva više od svojih suparnika socijaldemokrata (SDSM).

Najveća među strankama ukorijenjenim u velikoj etničkoj albanskoj manjini i koalicijski partner zadnjih desetljeća, Demokratska unija za integraciju postavila je čvrste zahtjeve za obnovu saveza.

Ustraje na tome da se albanski uvede kao službeni jezik uz makedonski širom zemlje a ne samo na područjima gdje su Albanci u većini.

Albanci čine između četvrtine i trećine od 2,1 milijuna stanovnika, a prevladavaju u općinama na sjeveru i zapadu zemlje.

Tvrdo stajalište koje je DUI zauzeo odraz je teškog poraza na izborima u prosincu, kad je osvojio 10 mjesta te pošto su ga albanski glasači optužili za izdaju etničkih interesa u korist vladajućih snaga s VMRO.