EKSPLOZIJA U AFGANISTANU

U jednom danu ubijeno deset vojnika NATO-a

07.06.2010 u 21:32

Bionic
Reading

Desetorica NATO-ovih vojnika izgubila su život u ponedjeljak u Afganistanu, priopćio je Sjevernoatlantski savez istog dana navečer

'Danas su u Afganistanu poginula desetorica ISAF-ovih vojnika', rekao je glasnogovornik ISAF-a, Međunarodnih snaga za potporu sigurnosti.

Petorica vojnika poginula su u eksploziji bombe kućne izrade na istoku Afganistana, jedan je ubijen u pucnjavi također na istoku zemlje, a jedan u eksploziji bombe na jugu, navodi se u priopćenju.

Nešto ranije, zapovjedništvo ISAF-a je objavilo da su trojica NATO-ovih vojnika, među kojima jedan Amerikanac, izgubila život u trima odvojenim napadima na jugu Afganistana. Dvojica su poginula u eksploziji mine, a jedan je ubijen iz lakog vatrenog oružja.

Afganistanske, američke i NATO-ove snage pripremaju najveću ofenzivu na talibane u južnoj pokrajini Kandahar, talibanskom uporištu, a broj stranih vojnika u zemlji popet će se do kolovoza na 150.000.

Po podacima koje je agencija France Presse preuzela s mrežne stranice Icasualties.org, u Afganistanu je od 1. siječnja 2010. poginulo 245 vojnika međunarodnih snaga, uključujući i žrtve od ponedjeljka, od kojih su dvije trećine (148) Amerikanci.