problemi u zdravstvu

U jednoj županiji sve više obiteljskih liječnika radi iz mirovne, nema ih tko naslijediti

14.01.2023 u 07:53

Bionic
Reading

Na području Primorsko-goranske županije (PGŽ) trenutačno ne nedostaje liječnika obiteljske medicine u ordinacijama, ali sve više njih traži da im se produlji rad u mirovini jer ih nema tko naslijediti.

Kako je rekao predsjednik Koordinacije obiteljske medicine Primorsko-goranske županije Leonardo Bressan, od 157 liječnika obiteljske medicine u toj županiji 68 ih je starije od 60 godina te će morati najkasnije za pet godina raditi iz mirovine. Već sada više od 40 liječnika u županiji radi iz mirovine jer im je odobren zahtjev za produljenje rada.

Problem je, istaknuo je Bressan, što je privatnim liječnicima sve teže pronaći mlade liječnike koji bi ih naslijedili u ordinacijama.

“Uvjeti rada za liječnike obiteljske medicine su sve teži, mnogo je administrativnog posla koji bi trebao biti u domeni HZZO-a. Kad bi bila riječ samo o medicinskom poslu, bilo bi lakše pronaći nove liječnike“, dodao je Bressan.

On je prošlog tjedna o tome razgovarao s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom kako bi se pokušalo pronaći rješenje. Prijedlog Koordinacije obiteljske medicine jest da se privatnim liječnicima obiteljske medicine omogući pristup novcu iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti kako bi se pokrili troškovi specijalizacije mladih liječnika.

Prijedlog da liječnici u Gorskom kotaru i na otocima imaju bolje materijalne uvjete 

Drugi je prijedlog da jedinice lokalne samouprave u depriviranim područjima preuzmu teret sufinanciranja rada liječnika obiteljske medicine kako bi se stimulirao njihov dolazak te da liječnici koji rade u tim krajevima, poput udaljenih dijelova Gorskog kotara ili otoka, imaju bolje materijalne uvjete.

Župan Komadina rekao je prošlog tjedna da je sve veća potreba rada liječnika iz mirovine. Većina onih koji navršavaju 65 godina tražili su da im se produlji rad. Primorsko-goranska županija preko županijskog Doma zdravlja uputila je gotovo 50 mladih liječnika na specijalizaciju, rekao je.

„Održat ćemo sustav zdravstvene zaštite. Pitanje je samo hoćemo li zadržati sve ordinacije s obzirom na smanjeni broj pacijenata. Ordinacija je više u odnosu na broj osiguranika“, istaknuo je župan. 

Broj stanovnika smanjen pa dio ordinacija nema maksimalni broj pacijenata  

Prema podatcima Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, popunjeno je 163 od 175 ordinacija, koliko bi ih trebalo biti u skladu s mrežom javno-zdravstvene službe u županiji.

No, obnašatelj dužnosti ravnatelja Doma zdravlja Alen Šimatić istaknuo je da je broj stanovnika na području te županije smanjen za 29.692 u odnosu prema popisu stanovnika iz 2011., na temelju kojeg je napravljena ta mreža, tako da dio ordinacija u mreži nema maksimalan broj pacijenata. 

Prema informacijama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, uvjete za mirovinu ove će godine ispuniti još 16 liječnika u županiji, a ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije ističe da se rad ordinacija neće dovesti u pitanje.  

Među zaposlenim liječnicima Doma zdravlja 18 ih je sa 65 i više godina života te su zatražili produljenje rada, a dvije liječnice od tih 18 će u 2023. godini navršiti 70 godina života te neće moći tražiti produljenje, ali za njih je osigurana zamjena. 

Na specijalizaciji opće medicine trenutačno su 22 liječnika Doma zdravlja Primorsko-goranske županije.

Piše: Dean Silić