višak ordinacija

[VIDEO] Tomašević objasnio zašto su pacijenti u centru Zagreba ostali bez liječnika opće prakse

12.01.2023 u 12:57

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u četvrtak da su liječnici iz četiri ordinacije Doma zdravlja Centar koje su zatvorene početkom godine, otišli u mirovinu, a zbog malog broja pacijenata one su preraspodijeljene tamo gdje nedostaje obiteljskih liječnika

“Nisu one ukinute nego su liječnici otišli u mirovinu. Budući da u centru grada ima viška ordinacija, a manjka u rubnim dijelovima grada, radi se zapravo o preraspodjeli”, rekao je Tomašević prilikom obilaska radova na Dječjem vrtiću Kašina. Jučer je ministarstvo zatražilo očitovanje Grada Zagreba, kao osnivaču DZ-a Centar zbog pritužbi koje su građani uputili jer su početkom godine ostali bez svojih obiteljskih liječnika.

Tomašević je istaknuo da četiri ordinacije obiteljske medicine, jedna u Runjaninovoj ulici i tri u Ulici Grgura Ninskog nisu imale dovoljan broj pacijenata. Komentirajući tko je bio odgovoran da to nije rečeno pacijentima koji su “preko noći” ostali bez svog obiteljskog liječnika, istaknuo je da je Dom zdravlja sve uredno objavio na svojim stranicama.

  • +36
Tomašević obišao gradilište područnog objekta dječjeg vrtića Sesvete Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

“Imat ćemo i sastanak na tu temu s Ministarstvom zdravstva, čija je to točno uloga, HZZO-a ili Doma zdravlja (...). Da li se moglo bolje, možda i je, no u svakom slučaju ne radi se o ukidanju nego usklađivanju sa standardom”, rekao je Tomašević. Dodao je da pacijenti sada sami moraju odabrati kojeg liječnika žele, da to za njih nitko ne može odabrati.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

“To je njihov izbor i može biti 200 metara dalje od dosadašnjih lokacija”, rekao je. Komentirajući smjenu ministra prostornog uređenja i graditeljstva Ivana Paladine, istaknuo je da će to biti već treća osoba na vrhu resora zaduženog za obnovu od početka njegovog gradonačelničkog mandata.

Nadam se da će biti treća sreća i da će konačno obnova privatnih zgrada krenuti brže, bolje. Kao zagrebački gradonačelnik to od novog ministra očekujem”, poručio je Tomašević. Zagrebački gradonačelnik u četvrtak je sa zamjenicima obišao radove na Dječjem Vrtiću Kašina, koji su započeli u svibnju i sada su pred završetkom. Zamjenica Danijela Dolenec istaknula je da će se u njemu, nakon otvorenja koje se očekuje uskoro, biti smještene četiri vrtićke skupine.

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

“On je kao što znate, dio velikog zamaha Grada Zagreba u izgradnji vrtićkih kapaciteta po čitavom grada. Prošle godine smo za 16 vrtića dobili europsko sufinanciranje u iznosu od četvrtine sredstava", rekla je Dolenec. Trenutno, osim ovog projekta, u izgradnji su vrtići u Odranskom obrežju i u Ivanjoj Reci, koji će biti spremni za sljedeću pedagošku godinu.