liječnice otišle u mirovinu

Pacijenti negoduju jer su u Zagrebu tri ambulante naprasno ukinute, iz Doma zdravlja kažu da su ih pravodobno o tome obavijestili

05.01.2023 u 15:33

Bionic
Reading

Zatvaranje tri ordinacije obiteljske medicine u zagrebačkom Domu zdravlja Centar izazvalo je nesnalaženje i lutanje pacijenata, upozoravaju u četvrtak udruge pacijenata, dok u ravnateljstvu Doma zdravlja tvrde da su ih pravodobno obavijestili da potraže drugog liječnika

U Domu zdravlja Centar, na lokaciji Grgura Ninskog 3, ukinute su tri ambulante nakon što su liječnice otišle u mirovinu. Pacijenti nisu pravodobno obaviješteni i vrše pritisak na portu jer nije organizirana ni zamjena ni predaja kartona, upozorila je Koalicija udruga u zdravstvu.

U Ravnateljstvu Doma zdravlja potvrdili su Hini da su s 1. siječnja tri ordinacije ukinute na lokaciji Grgura Ninskog 3, a još je jedna zatvorena protekle godine u Runjaninovoj 4.

"Osiguranike su o tome na vrijeme osobno obavijestili njihovi liječnici, a informacije su objavljene i na internetskim stranicama Doma zdravlja te na samim lokacijama, uz navođenje popisa ordinacija gdje mogu prebaciti svoje kartone. Riječ je o obližnjim lokacijama u Runjaninovoj 4, Kumičićevoj 5 te u Ulici kneza Borne 3.

Ravnatelj Doma zdravlja Ino Protrka objašnjava da je Mrežom javne zdravstvene službe u gradskoj četvrti Donji grad predviđeno 20 timova obiteljske medicine, a ugovoreno je njih 69. U Donjem gradu imaju višak od 49 timova, a veliki broj tih timova nema upisan ni standardan broj osiguranika koji u obiteljskoj medicini iznosi 1700.

O odluci zatvaranja ordinacija obaviješten je i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) s upitom o mogućnosti automatskog prebacivanja osiguranika u druge ordinacije koje nemaju popunjen standardni tim. Međutim, sukladno pravilniku, svaki pacijent ima pravo slobodnom voljom odabrati liječnike primarne zdravstvene zaštite.

Ravnatelj kaže da je Dom zdravlja osigurao mogućnost da se pacijentima izravno na lokaciji Grgura Ninskog 3 na njihov zahtjev ustupi zdravstveni karton u papirnatom obliku.

Svakom osiguraniku koji se osobno ili pisanim putem obrati ravnateljstvu s upitom vezanim uz odabir novog liječnika te preuzimanje zdravstvenog kartona pruža se adekvatna informacija, uz opciju slanja zdravstvenog kartona novoizabranom liječniku.

Djelatnici na porti DZ-a u Grgura Ninskog 3 također pružaju osiguranicima potrebne obavijesti. Za sve osiguranike u slučaju hitnosti, osigurana je mogućnost produženja redovne terapije ili drugih hitnih radnji do odabira novog liječnika. "Dom zdravlja Zagreb – Centar poduzeo je sve radnje kako bi se u novonastaloj situaciji osiguranicima olakšao izbor novog liječnika obiteljske medicine", ističu u ravnateljstvu.