380.000 ZA REFERENDUM

'U ime obitelji': Sakupili smo dovoljno potpisa

22.05.2013 u 11:23

Bionic
Reading

'Htjeli smo izvijestiti da su naši volonteri tijekom perioda od 12. svibnja do nedjelje 19. svibnja omogućili da se preko 380 tisuća građana RH izjasni o potrebi raspisivanja referenduma, a to je zakonski minimum od 10 posto birača za raspisivanje referenduma', izvijestio je Lino Zonjić iz inicijative 'U ime obitelji'

'Unatoč negativnoj medijskoj atmosferi volonteri su uspjeli prikupiti više od 10 posto potpisa biračkoga tijela što je dovoljno za raspisivanje referenduma', rekao je Zonjić dodavši kako su volontere divljački napadali pojedinci, a možda i organizirane skupine.Napadima na našu djecu i žene, kako je rekao, žele spriječiti građane da se slobodno očituju na referendumu.

Po riječima odvjetnika Planinića ovo će biti prvi put narodni referendum, na kojem će narod svojom voljom odlučiti da brak kao zajednica žene i muškarca uđe u Ustav RH. Željka Markić je izvijestila kako su volonteri građanske inicijative 'U ime obitelji' do sad napadnuti 50 puta te dodala kako je inicijativa sve napadaje prijavila policiji.

Po riječima Markić najviše napada na volontere dogodilo se u Zagrebu i Rijeci. Dodala je kako se za volontiranje javljaju mnogi muškarci te ocijenivši kako očekuje smirivanje stanja.Podsjetivši na fizički napad jednoga muškarca u središtu Zagreba na volonterku Markić je istaknula i kako se u medijima omalovažavaju poznati ljudi koji su kao sportaši Blanka Vlašić i Igor Štimac, rokeri Pero Galić i Marko Perković Thompson poduprli raspisivanje referenduma.

Istaknula je kako i kako se zbog toga financijski prijeti hrvatskoj atletičarki Blaniki Vlašić. Napomenuvši kako je inicijativa dobila donaciju od 15 milijuna kuna Markić je kako je to novčana vrijednost sati koje su odradili volonteri 'U ime obitelji'.

Na pitanje financira li Zagrebačka nadbiskupija njihovu inicijativu Markić je odgovorila kako među donatorima vjerojatno ima i katoličkih vjernika te pozvala katoličke biskupije, Mešihat Islamske zajednice i pravoslavnu zajednicu da i oni, ako hoće podupru inicijativu.

Odgovarajući na pitanje kako se priča da i njihovi volonteri napadaju građane Markić je rekla kako su oni svoje volontere educirali da se dostojanstveno odnose prema svakom građaninu. 'Priče ostavljam vama da ih sami komentirate', rekla je. Na pitanje da komentira izjavu pojedinih političara kako bi raspisivanje referenduma bilo zadiranje u ljudska prava Planinić je odgovorio kako je to samo mišljenje jednoga od kolega te one koji zdvajaju uputio da se obrate Ustavnom sudu.

Predstavnici 'U ime obitelji' pozvali su građane da i dalje svojim potpisima podupru raspisivanje referenduma.