Kibernetičko zapovjedništvo SAD-a

U Hrvatsku stigli najbolji američki stručnjaci za borbu protiv zlonamjernih hakera, odradili akciju s agentima SOA-e

18.08.2022 u 18:40

Bionic
Reading

Elitni stručnjaci iz Kibernetičkog zapovjedništva SAD-a (U.S. Cyber Command) proveli su u suradnji sa Sigurnosno obavještajnom agencijom (SOA) zajedničku operaciju protiv “zloćudne kibernetičke aktivnosti na vitalnim hrvatskim mrežama”, priopćila je u četvrtak SOA

„Ova vrsta partnerstva u kibernetičkoj sigurnosti je neophodna u današnjem svijetu jer proširuje naš doseg i sposobnosti“, kazao je ravnatelj SOA-e Daniel Markić, navodi se u priopćenju.

„Međunarodna partnerstva koja gradimo su ključna za prevenciju brojnih državno sponzoriranih kibernetičkih napada i napada koji ugrožavaju našu nacionalnu sigurnost. Što su izazovi kibernetičkoj sigurnosti složeniji, to naš odgovor na njih mora biti sveobuhvatniji“, dodao je.

Tim vojnih i civilnih stručnjaka USCYBERCOM-a, koji djeluje u sklopu ministarstva obrane SAD-a, tražio je zloćudne aktivnosti i ranjivosti na prioritetnim mrežama važnim za nacionalnu sigurnost, sa stručnjacima iz Centra za kibernetičku sigurnost SOA-e.

Kako se navodi na mrežnoj stranici Kibernetičkog zapovjedništva SAD-a po prvi puta su elitni američki operativci za kibernetičku sigurnost bili raspoređeni u Hrvatsku kako bi se borili protiv zloćudnih kibernetičkih aktivnosti.

SOA napominje da namjenske snage USCYBERCOM-A (Cyber National Mission Force) redovito provode „operacije lova“ (hunt forward operations) širom svijeta s ciljem učenja o aktivnostima protivnika za potrebe nacionalne obrane, ali i kako bi se ojačale sposobnosti kibernetičke zaštite partnerskih država, pojašnjava SOA u priopćenju.

Tako je do 20. kolovoza 2022. SAD takvu operaciju proveo 31 put u 17 država na više od 50 partnerskih mreža.

  • +5
Ovo su najpoznatiji hakeri svih vremena Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

„Za nas se tu ne radi samo o lovu na partnerskim mrežama u potrazi za sličnim prijetnjama na našim mrežama i korištenju tog znanja u obrani naših nacionalnih mreža. Radi se i o osobnim vezama koje smo izgradili i partnerstvu koje može samo rasti“, kazao je vođa američkog tima koji se po obavljenoj operaciji vratio u SAD, navodi u priopćenju SOA, napominjući da se njegovo ime ne može otkriti iz sigurnosnih razloga.

„Osobno sam bio impresioniran sa razinom organizacije, vidljivosti i proaktivnosti SOA-inog Centra za kibernetičku sigurnost dok smo sjedili rame uz rame loveći negativce“, poručio je, dodavši da oni dijele informacije s partnerima kako bi mogli djelovati na vlastitim mrežama.

General bojnik William J. Hartman, zapovjednik kibernetičkih namjenskih snaga istaknuo je kako su u misiji u Hrvatskoj sudjelovali neki od „najboljih obrambenih operativaca“.

„Želimo donijeti ekspertizu i sposobnosti partnerskim nacijama dok prepoznajemo kibernetičke protivnike koju mogu ugroziti našu naciju“, kazao je.