ante letica

Sigurnosni stručnjak: Vučić je pokušao ući u Hrvatsku kao da ulazi u Niš

18.07.2022 u 10:34

Bionic
Reading

'Vučić je pokušao na jedan bahati, nepristojan, nekulturan način, neprimjeren diplomatskim uzusima i pravilima, ući u Republiku Hrvatsku kao da ulazi u Niš', smatra bivši voditelj operacija Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Ante Letica

Komentirajući plan predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da dođe u privatni posjet Jasenovcu bez službene najave u Novom danu N1 televizije Letica je istaknuo kako Vučić ne može doći u privatni posjet niti bilo kakav posjet Hrvatskoj (službeni, radni, državni), a da se o tome ne postigne dogovor između dvaju ministarstva vanjskih poslova i protokola, gdje su uključene SOA i BIA te MUP Hrvatske i Srbije.

Vučiću nije zabranjeno položiti vijenca u Jasenovcu i da će on to učiniti, ali mu je zabranjeno ući u Hrvatsku zbog načina na koji je htio ući, objasnio je.

'Postoje određeni diplomatski i određeni sigurnosni protokoli. Od onoga trenutka kad predsjednik jedne strane države, pa tako i predsjednik Vučić, uđe u Republiku Hrvatsku, sva nadležnost po pitanjima sigurnosti je u rukama hrvatskih službi i hrvatskog MUP-a. Način na koji je Vučić htio ući u Hrvatsku, s jednom bulumentom svojih novinara, sa svojim tjelesnim čuvarima, s televizijskim ekipama bez najave i bez odborenja je zapravo skandal i Hrvatska je napravila jedini mogući potez, a to je da mu se zabrani ulazak. On će doći na način i u vrijeme kad to Hrvatska odluči', ističe Letica, koji kaže kako ne zna koja je tu uloga Milorada Pupovca.

Ne zna, kaže Letica, je li SOA bila obaviještena o posjetu, ali tvrdi da bi SOA sigurno obavijestila državni vrh da su znali za posjet.

'Hrvatska vlada napravila je jedino ono što je mogla, a to je da zabrani jedan takav bahati, prepotentni i ponižavajući ulaz u Republiku Hrvatsku', zaključio je Letica.