SOLIDNA I 'RADNIČKA PRAVA'

U Hrvatskoj barem zatvorska ekonomija cvjeta

04.10.2014 u 14:44

Bionic
Reading

Od rada zatvorenika u hrvatskim kaznionicama i zatvorima tijekom prošle godine ostvaren je prihod nešto veći od 33 milijuna kuna. Od toga je oko tri milijuna pripalo zatvorenicima u obliku naknade za rad, pa je izgledno da su kaznionice i zatvori poslovali s dobiti, odnosno bolje nego dobar dio poduzeća ili čak i država, koja stalno ima manjak u proračunu

No posebno se ističu 'radnička' prava zatvorenika koja su više nego solidna u odnosu na radnike u vjerojatno dobrom dijelu naših poduzeća.

'Proizvodnja u zatvorskom sustavu nije usmjerena na dobit koliko na pripremu zatvorenika za život na slobodi. Rad je pravo zatvorenika zajamčeno Zakonom o izvršavanju kazne zatvora kako bi se ostvarila glavna svrha izvršavanja kazne zatvora, a to je uz čovječno postupanje i poštovanje dostojanstva osobe koja se nalazi na izdržavanju kazne zatvora, njegovo osposobljavanje za život na slobodi u skladu sa zakonom i društvenim pravilima', navode u Ministarstvu pravosuđa koje smo pitali o poslovanju naših kaznionica i zatvora.

Rad u zatvorskim radionicama, kako napominju, organiziran je u odjelima za rad i strukovnu izobrazbu zatvorenika. U sklopu njih zatvorenici obavljaju različite poslove: od obrade drva i metala, održavanja i eksploatacije kamena, a bave se i ugostiteljstvom, poljoprivredom i sličnim poslovima.

Tako, primjerice, Kaznionica u Lipovici-Popovači između ostalog proizvodi poljoprivredne proizvode kao što su paprika, rajčica, krastavci, krumpir, blitva, kelj, kupus, prokulica, luk, cvjetača, patlidžan, salata te jabuke, kruške, šljive i slično. Proizvodnja je organizirana na regionalnoj razini, pa prehrambene proizvode Kaznionica u Lipovici - Popovači potom prema ranijem dogovoru distribuira drugim zatvorima i kaznionicama za potrebe prehrane zatvorenika. Zatvorenici koji rade za to dobivaju naknadu.

'Sukladno Pravilniku o radu i strukovnoj izobrazbi, popisu i opisu poslova zatvorenika te naknadi za rad i nagradi, zatvorenik koji radi ima pravo na naknadu za rad koja se obračunava i isplaćuje jednom mjesečno. Naknada se obračunava za redovni rad, prekovremeni rad, rad na neradne dane i blagdane, smjenski i noćni rad. Za vrijeme osposobljavanja, ako je potrebno za određeno radno mjesto, zatvorenik ima pravo na naknadu za rad. Zatvorenik također ima pravo na godišnji odmor nakon 11 mjeseci neprekidnog rada te na bolovanje ako je bolestan. Za vrijeme godišnjeg odmora i bolovanja ima pravo na naknadu za rad', objašnjavaju nam u Ministarstvu pravosuđa koje je zaduženo za zatvorski sustav.

Za rad u zatvorskim radionicama tijekom 2013. godine zatvorenicima je isplaćena naknada u iznosu nešto većem od tri milijuna kuna. Prosječna naknada za rad iznosila je 615 kuna mjesečno, ali treba uzeti u obzir da se ne radi o poduzećima, već kaznionicama i zatvorima gdje zatvorenici imaju posebno uređen život.