test za premijera

U Engleskoj se održavaju lokalni izbori, najveći gubitnici bi mogli biti konzervativci

04.05.2023 u 12:22

Bionic
Reading

Birači u Engleskoj četvrtak glasaju na lokalnim izborima koji su prvi značajniji test za premijera Rishija Sunaka nakon godine u kojoj su se vladajući konzervativci suočili s nizom skandala, štrajkova i ekonomskim kaosom

Izbori predstavljaju jednu od poslednjih prilika za mjerenje potpore javnosti pred izbore na nacionalnoj razini koji se očekuju sljedeće godine. Biti će to prvenstveno prilika da glavna oporbena Laburistička stranka procijeni da li će prednost koju uživa u anketama pretočiti u izborne pobjede.

Lokalni izbori održavaju se diljem zemlje, osim u Londonu i zapadnim pokrajinama u kojima su izbori održani 2022. Danas će birači odlučiti o 8000 mjesta u 230 lokalnih samouprava. Lokalne samouprave su zadužene za svakodnevno funkcioniranje javnih usluga, poput odvoza smeća, prijevoza i škola.

Prema novom Izbornom zakonu, prvi puta će glasači u Engleskoj na biračkim mjestima morati pokazati osobnu iskaznicu s fotografijom prije nego popune glasački listić. Međutim, prošlotjedno istraživanje agencije YouGov pokazalo je da četvrtina birača nije svjesna te promjene.

Sunak, koji je preuzeo mjesto šefa vlade prošle godine nakon mandata Borisa Johnsona koji je bio obilježen skandalima i kaotičnim gospodarskim politikama koje je skupo platila i Liz Truss, ima za glavnu zadaću stabilizirati britansko gospodarstvo.

No, njegova stranka teško da će polučiti željeni rezultat na ovim izborima, štoviše, prognoze govore da će pretrpjeti poraz. Laburisti su 15 postotnih poena u vodstvu pred konzervativcima i očekuju da će se vratiti na vlast u u središnjoj Engleskoj i na sjeveru, dok Liberalni demokrati očekuju da će napraviti dobar rezultat na jugu Engleske.

Rezultati, koji se očekuju u petak, neće direktno utjecati na vladavinu Rishija Sunaka jer neće dovesti do promjene većine u nacionalnom parlamentu. Očekuje se da će konzervativci izgubiti oko 1000 mjesta u lokalnim vijećima.