svečanost u londonu

Doznajemo: Zoran Milanović ide na krunidbu kralja Charlesa

19.04.2023 u 11:09

Bionic
Reading

Do krunidbe britanskog kralja Charlesa ostalo je manje od mjesec dana, a na kraljevskom dvoru bruse se zadnji detalji. Pozivnice za svečanost, koja će se održati 6. svibnja, već su odaslane, a jedna od njih stigla je i u Hrvatsku

Predsjednik Zoran Milanović dobio je pozivnicu za krunidbu kralja Charlesa i planira ići na svečanost 6. svibnja, potvrdili su za tportal iz Ureda predsjednika. U njegovoj pratnji bit će i njegova supruga Sanja Musić Milanović.

Podsjetimo, predsjednik Milanović nazočio je i državnom pogrebu britanske kraljice Elizabete II, a i tada je uz njega bila i supruga Sanja Musić Milanović.

Krunidba kralja Charlesa trebala bi biti održana u nešto skromnijem izdanju nego ona njegove majke, a Milanović će biti jedan od 2000 uzvanika u Westminsterskoj opatiji. Sama svečanost trajat će sat vremena. Dolazak su najavile mnoge okrunjene glave i strani čelnici, poput francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, a američkog predsjednika Joea Bidena zastupat će supruga Jill. U London, i to vladinim zrakoplovom, putuje i slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar.

Za krunidbu kralja Charlesa i kraljice supruge Camille Britanija priprema pravi spektakl, a svečanost će biti popraćena najvećom vojnom ceremonijom u posljednjih 70 godina, pri čemu će više od 6000 muškaraca i žena iz oružanih snaga sudjelovati u povijesnom događaju za kraljevsku obitelj. Mornari, vojnici i avijatičari iz Velike Britanije i Commonwealtha, saveza zemalja koji uglavnom čine bivše britanske kolonije, pratit će Charlesa i Camillu do londonske Westminsterske opatije, u kojoj će se održati krunidba.

  • +20
Pripreme za krunidbu kralja Charlesa Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Više od 60 zrakoplova britanske mornarice, vojske i zrakoplovstva kasnije tog dana šest minuta će prelijetati iznad avenije The Mall u središtu Londona. Počasna paljba čut će se povodom trenutka krunidbe kralja u svim krajevima Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući Edinburgh, Cardiff i Belfast. Raspoređeni brodovi ratne mornarice i više od 400 ljudi na 13 lokacija pucat će 21 put dok će se u tvrđavi Tower of London pucati 62 puta, a na paradnom prostoru Horse Guards Parade čut će se paljba šest topova.

U čast krunidbe, dan nakon svečanosti, održat će se koncert na kojem će glavne zvijezde biti Katy Perry, Lionel Richie i Andrea Bocelli, kao i Take That u sadašnjem obliku, bez osnivača Robbieja Williamsa.

Nastupit će i zbor sastavljen od amatera iz raznih zajednica, poput spašavatelja na moru, vozača taksija i reggae skupina te virtualnog zbora predstavnika Commonwealtha.

U najavi programa koncerta potvrđene su medijske informacije da su velika imena britanske glazbene scene odbila sudjelovati na njemu, poput Eltona Johna, Adele, Eda Sheerana i Harryja Stylesa.