sramotno ponašanje

U Crnoj Gori niz prijetnji Bošnjacima: 'Poletjela crna ptica Pljevlja bit će Srebrenica'

02.09.2020 u 18:19

Bionic
Reading

Natpis "Poletjela crna ptica Pljevlja biće Srebrenica“ osvanuo je u srijedu na prostorijama islamske zajednice u Pljevljima u Crnoj Gori, objavio je lokalni imam, a prosrpska koalicija koja je pobjedila ne nedavnim izborima za incident optužuje "Đukanovićeve tajne službe".

Samir Kadribašić je na Facebooku objavio fotografiju natpisa i poručio da se "ovome ludilu mora stati u kraj". Na fotografiji se vide i razbijeni prozori na prostorijama islamske zajednice. Prema popisu iz 2011., u Pljevljima živi oko četiri tisuće Bošnjaka.

Prosrpska koalicija, jedan od pobjednika parlamentarnih izbora u nedjelju, za incident optužuje "Đukanovićeve službe sigurnosti“ i tvrdi da se radi o pokušajima odlazeće vlasti da "zlokobnim provokacijama u mješovitim sredinama naruše međunacionalne i međukonfesionalne odnose“.

Na izborima u Crnoj Gori većinu je osvojila prosrpska koalicija "Za budućnost Crne Gore“, koja je uz pomoć dviju građanskih koalicija s vlasti nakon 30 godina smijenila Demokratsku partiju socijalilsa predsjednika države Mila Đukanovića.

Srpska parvoslavna crkva, koja podržava koaliciju "Za budućnost Crne Gore" prioćila je da je kamenovanje Islamske zajednice u Pljevljima izazvalo "neizmjernu tugu u našem srcu kao i svakom pravoslavnom kršćaninu".

Policija je priopćila da radi na otkrivanju počinitelja, a lokalni tužitelji su priopćili da će ih procesuirati u kratkom roku.

Glasnogovornica Europske komisje Ana Pissonero napisala je na Twitteru kako "EK očekuje smirenost, suzdržanost, inkluzivni politički dijalog u Crnoj Gori, kao i poštovanje vrijednosti Europske unije“.

Dodala je da Bruxelles pomno prati politička kretanja nakon izbora u Crnoj Gori i očekuje da nova vlaa nastavi stabilan put zemlje prema EU-u.