za 'divlje i tvoje'

Olja Savičević Ivančević dobitnica Nagrade Risto Ratković: 'Priznanje mi ima intiman značaj jer je Crna Gora moja davno izgubljena djedovina'

25.08.2020 u 15:23

Bionic
Reading

Olja Savičević Ivančević dobitnica je ovogodišnje Nagrade Risto Ratković za knjigu poezije 'Divlje i tvoje', koju dijeli ravnopravno s crnogorskim pjesnikom Saladinom Dinom Burdžovićem, nagrađenim za knjigu 'Rifat', izvijestio je nakladnik njezine knjige, Fraktura.

Njihove su knjige izabrane između njih 58 prijavljenih na ovogodišnji natječaj, a odluku o dobitnicima jednoglasno je donio međunarodni žiri - Pavle Goranović, predsjednik, te Jovana Bojović iz Crne Gore, Dobrivoje Stanojević iz Srbije, Ivica Prtenjača iz Hrvatske i Elvedin Nezirović iz Bosne i Hercegovine.

Prema riječima tajnika žirija Edina Smailovića, Olja Savičević Ivančević i Saladin Dino Burdžović pjesnici koji su i do sada dobivali značajne nagrade, njihova je poezija prevođena i dostupna na mnogim stranim jezicima, a osim knjiga za koje su sada nagrađeni imaju kvalitetnu pjesničku reputaciju u regiji i šire.

Rekavši da je počašćena što je dobila tako važnu regionalnu pjesničku nagradu Savičević Ivančević je ustvrdila kako ona za nju ima i intiman značaj s obzirom da je Crna Gora njezina 'davno izgubljena djedovina', o čemu je i pisala u pjesmi 'Mitovi i legende' koja se nalazi u nagrađenoj zbirci.

'Tako da mi se sada, na najljepši mogući način, kroz poeziju i s ovim priznanjem, to što je bilo izgubljeno vratilo', dodala je.

Nagradu Risto Ratković od 1973. godine dodjeljuje međunarodna manifestacija Ratkovićeve večeri poezije za najbolju zbirku poezije objavljenu u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Nagrada će laureatima biti uručena 5. rujna u kući Rista Ratkovića, u Bijelom Polju u Crnoj Gori, u okviru 50. Ratkovićevih večeri poezije.