POVJESNIČAR KLASIĆ U NU2

''U boj, u boj' je stih iz pjesme Jove Jovanovića Zmaja'

17.05.2015 u 22:05

Bionic
Reading

'Često apeliram da se oslobodi prostor proučavanju povijesti povjesničarima. Mnogi moji kolege ne žele se baviti određenim temama zbog pritiska javnosti pa su tako danas svi povjesničari, a o povijesti se više priča na ulici nego ondje gdje bi trebalo', rekao je u emisiji 'Nedjeljom u 2' na HRT-u povjesničar Hrvoje Klasić

'Inverzija se dogodila 1990-ih godina - umjesto da tih godina proučavamo 20. stoljeće kako bismo shvatili devedesete, mi smo kroz prizmu devedesetih počeli shvaćati 20. stoljeće. Često imam osjećaj da smo se ponašali kao buntovni tinejdžeri i neslaganje s tadašnjim režimom tražili smo u nečemu što je kontra. Mi na ovim prostorima imamo stav i o onome o čemu nemamo pojma, a neki će se aktivirati u ovoj emisiji tek kad spomenem ustaše, partizane...' rekao je Klasić.

Za pozdrav 'Za dom spremni' tvrdi da je jedini, isključivi, službeni ustaški pozdrav. ''U boj, u boj za narod svoj' je stih iz pjesme Jove Jovanovića Zmaja i upotrebljava se i u Srbiji', rekao je povjesničar u 'Nedjeljom u 2' na HRT-u

S obzirom na nedavnu rehabilitaciju Draže Mihailovića u Srbiji, smatra da je sudac jedino presudio da sudski proces iz 1946. godine nije bio proveden po pravilima struke te da nije riječ ni o kakvoj rehabilitaciji. Četnici su rehabilitirani u Srbiji još 1990. i to je skandalozno, rekao je.

U emisiji se raspravljalo o tome kako u Srbiji nitko iz redova četnika ne prima mirovinu, dok pripadnici Hrvatske domovinske vojske, u koju ulaze ustaše i domobrani, primaju mirovinu u RH (10.000 njih). To je skandalozna odluka Sabora iz 1993. na čijem je čelu, paradoksalno, bio Stipe Mesić, rekao je Klasić.

Razočaran je jučerašnjim prijenosom iz Bleiburga. Dogodili su se strašni zločini i dehumanizacija, međutim, ne možemo govoriti o nevinim žrtvama. 'Nitko u govoru nije spomenuo ni jednom riječ ustaša, bilo je puno više vojske i nisu svi bili nedužne žrtve. Apsolutno osuđujem ono što se dogodilo poslije toga, ali ne zaboravimo vojsku', rekao je. Smatra da je paradoks u našoj zemlji taj što su sada svi koji su stradali od komunističkog režima, nevine žrtve. 'Mislim da u suočavanju s prošlošću svi trebamo dati obol, a Katolička crkva ima veliku važnost u tom procesu. Nikad ne čujemo kako je svećenstvo reagiralo na sve što se događalo od 1941. do 1945. godine', kaže Klasić.

Nikad se neće otkriti točan broj umrlih u Jasenovcu, ali broj je manje bitan od našeg stava, koji treba biti beskompromisan, da je ondje počinjeno veliko zlo koje se ne smije više ponoviti, naglašava Klasić.

Za Franju Tuđmana je rekao da je bio je partizan 's dna kace', komunist, čovjek od velikog povjerenja Ivana Gošnjaka i Josipa Broza. Tuđman je bio sudionik antifašističkog pokreta i naravno da ga je morao favorizirati. U često prozivanoj i pozivanoj lustraciji, Franjo Tuđman ne bi dobro prošao, rekao je.

Josip Broz Tito, prema Klasiću, nije bio diktator, nije donosio zakone i postavljao ljude na ključne pozicije. 'Bio je autokratski vladar i imao je moć, ali ju je znao upotrijebiti da ne izgleda kao diktatura', tvrdi Klasić. Povjesničar smatra da je Domovinski rat bio i agresija i građanski rat i protiv toga nije čuo ni jedan argument osim da će ići u zatvor ako to bude govorio.