TEŠKA ZAVRZLAMA

U BiH izglasano nepovjerenje ne znači da je vlada pala

13.02.2013 u 12:16

Bionic
Reading

Iako je većina u parlamentu Federacije BiH izglasala nepovjerenje vladi Nermina Nikšića, to u Bosni i Hercegovini ne znači da je vlada automatski pala kao što bi to značilo u većini ostalih demokratskih zemalja

Zamršeni sustav na kojem se temelji struktura vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine osmišljen je u Daytonu i godinama više koči nego što dopušta razvoj ovoga entiteta.
Ako vladi bude izglasano nepovjerenje i u drugom domu federalnog parlamenta, odluku o njezinoj smjeni odnosno o imenovanju nove može donijeti isključivo predsjednik Federacije BiH Živko Budimir (HSP). On je prema posljednjim informacijama najavio kako se neće protiviti imenovanju nove vlade ukoliko takva odluka bude u cijelosti temeljena na zakonima i Ustavu, iako se do sada protivio smjeni vlade jer to znači odlazak iz struktura vlasti i njegovog HSP-a.

Cijelu krizu, još prije osam mjeseci, zakuhao je SDP BiH koji je oformio koaliciju sa SDA, HSP BiH i Narodnom strankom – Radom za boljitak. Nezadovoljni funkcioniranjem spomenute koalicije u SDP-u su je odlučili razvrgnuti i oformiti novu koju bi uz njih još sačinjavali Stranka za bolju budućnost (SBB) i dva tamošnja HDZ-a.
SDA, HSP i NS - Radom za boljitak odbijaju otići iz vlade iako nemaju potporu parlamenta te novu većinu optužuju da nanosi štetu državi i entitetu. Iz SDA su čak najavili da će zatražiti zaštitu vitalnog bošnjačkog interesa od Ustavnog suda jer ih se pokušava istjerati iz vlade. Riječ je o još jednom daytonskom zaštitnom mehanizmu koji je osmišljen kako bi se jedan od konstitutivnih naroda zaštitio od eventualnog institucionalnog nasilja druga dva.

Svima je jasno da tu nije ugrožen nikakav interes bošnjačkog naroda već stranke SDA, ali Ustavni sud će trebati odgovoriti na njihov zahtjev i to će zaustaviti izglasavanje nepovjerenja vladi u Domu naroda, gornjem domu federalnog parlamenta. Tu se javlja još jedan problem. Tri od devet sudačkih pozicija u ustavnom sudu trenutačno su prazne pa u tom tijelu nema potrebne većine za donošenje odluka u slučaju zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Šef Kluba zastupnika SDP-a Jasenko Selimović u izjavi za Dnevni avaz je bio uvjeren da će predsjednik FBiH Živko Budimir za dan, dva poslati prema Domu naroda prijedlog za imenovanje sudaca Ustavnog suda FBiH, tako da će, kako navodi, imati kompletno vijeće za vitalni nacionalni interes. 'Tako da bez obzira da se pokrene procedura utvrđivanja vitalnog nacionalnog interesa u roku od sedam dana mora se reagirati, te su svi uvjeti ispunjeni da se cijeli proces deblokira', zaključio je Selimović. Kako u BiH ništa nije jednostavno, teoretski je moguće da sadašnja federalna vlada nastavi raditi u tehničkom mandatu sve do izbora u jesen 2014. godine.