SASTANAK 'O SPLITSKIM TEMAMA'

U Banskim dvorima Plenković primio - Keruma

17.05.2019 u 11:33

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković prošlog se petka, u Banskim dvorima, u četiri oka sastao sa Željkom Kerumom. Povod i tema sastanka navodno nisu bile koalicijske trzavice u Splitu, premda je to teško za povjerovati, nego tek 'splitske teme'

Potvrdu susreta tportal je dobio od glasnogovornika Vlade Marka Milića, koji kaže je u Banskim dvorima Kerum primljen 'kao bivši gradonačelnik Splita', te da 'nije bilo nikakvog dramatičnog povoda nego je premijer želio čuti mišljene o temama bitnim za drugi najveći grad u državi'.

'Sve je proteklo u ugodnom tonu i najboljem redu', kazao nam je Milić.

Sam Željko Kerum nije želio komentirati sastanak.

Prije nešto više od mjesec dana on je izazvao krizu vlasti u Splitu nalogom vijećnicima svoje Hrvatske građanske stranke (HGS) da napuste sjednicu Gradskog vijeća i tako sruše kvorum, a potom i izjavom da oni neće prisustvovati sjednicama sve dok je Andro Krstulović Opara na funkciji gradonačelnika. Pozvao ga je na ostavku, te javno zazvao reakciju HDZ-a i samog Andreja Plenkovića.

Nakon toga sa šefom HDZ-a on je telefonski razgovarao najmanje jednom, a kratko su se susreli i u Splitu dan uoči proslave Dana grada i blagdana Svetog Duje. Odnosi u Gradskom vijeću potom su se naglo otoplili, održana je nova sjednica na kojoj je mimo uobičajene prakse prisustvovao i sam vijećnik Željko Kerum.

U Banskim dvorima nešto prije toga bio je i gradonačelnik Krstulović Opara.

  • +10
Svečana sjednica Gradskog vijeća Splita Izvor: Cropix / Autor: Ante Čizmić

Zasad jedini vidljivi rezultati navodnoga Plenkovićevog posredovanja u odnosima u Splitu su raspisani natječaji za pozicije dvaju gradskih pročelnika u važnim resorima - gospodarstvu, poduzetništvu i turizmu te urbanizmu i prostornom planiranju - što je Krstulović Opara odlagao pune dvije godine, držeći na tim položajima vršitelje dužnosti. A po koalicijskom dogovoru, kako se može doznati, ta mjesta pripadaju upravo Kerumu.

Po neslužbenim informacijama tportala, ishod ovih natječaja poprilično je predvidiv: novi pročelnik za gospodarstvo trebao bi biti član njegovog HGS-a Pave Zaninović, dok će šefica splitskog urbanizma biti mlada Ana Sapunar, supruga Kerumovog nećaka Igora Sapunara.