PRIPREME ZA SVETOG DUJU

Plenković doveo pola Vlade u Split, Krstulović Opara izbjegao dodijeliti nagradu antifašistu Jelaski

06.05.2019 u 14:33

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković i cijela svita ministara (Damir Krstičević, Gabrijela Žalac, Goran Marić, Milan Kujundžić, Nina Obuljen Koržinek, Lovro Kuščević) prisustvovali su svečanoj sjednici Gradskog vijeća Splita u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta, koja se tradicionalno održava dan uoči blagdana svetog Dujma

Protokolarni događaj, koji Plenković nije propustio otkako je premijer, bio je prilika da nahvali angažman vlastitih ministara godinu dana nakon sjednice Vlade u ovom gradu. Tvrdi da su ‘sve točke realizirane ili se provode’.

‘Posebno mi je drago da je gradonačelnik spomenuo projekte na kojima Grad Split radi s Vladom, a jedan od njih je Karepovac, koji je prije svega ostvaren političkom voljom vas u gradu, a imao je i podršku Ministarstva okoliša. Sve smo potpisali da se Centar u Lećevici što prije realizira, a župan Boban jako je angažiran na toj temi’, rekao je premijer, ali i spomenuo velika ulaganja u vodno-komunalnoj infrastrukturi i zdravstvu.

‘Danas potpisujemo ugovor sa splitskom bolnicom, za koji se nadam da će omogućiti investicije u budućnosti i da će građani dobiti još kvalitetniju uslugu. Tu je i zračni terminal, ali i ulaganja u splitsko Sveučilište. Osigurali smo milijune kuna za velike sportske manifestacije u Splitu sljedećih godina, a Split će biti domaćin Svjetskog prvenstva u vaterpolu 2022. godine’, kazao je Plenković. Naglasio je da ‘za dugoročnu održivost Splita kao ključnog turističkog centra u Hrvatskoj treba riješiti problem prometnih čepova i izgradnje zaobilaznice.

‘Tim problemima aktivno se bavi ministar Butković. U Splitu vlada kozmopolitski duh, a Vlada će Splitu uvijek dati potporu za sve razvojne projekte’, zaključio je Plenković.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Splita tradicionalno je i prilika za dodjelu najvažnijih gradskih priznanja: ove godine skupnu nagradu dobio je Klub dobrovoljnih davatelja krvi Promet, godišnju nagradu izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, a nagrade za životno djelo kazališni redatelj Ante Jelaska te posthumno arhitekt Vjekoslav Ivanišević i bivši gradonačelnik Zvonimir Puljić.

  • +10
Svečana sjednica Gradskog vijeća Splita Izvor: Cropix / Autor: Ante Čizmić

Dalić je bježao od novinara i tek u prolazu procijedio da se nada skoroj utakmici reprezentacije u Splitu, dok je Jelaska održao nadahnut govor i zaradio ovacije. Primijetilo se da jedino njemu nagradu nisu uručili gradonačelnik Andro Krstulović Opara i predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić, nego je to - navodno po vlastitoj želji - učinio glumac i voditelj Ratko Glavina. Pretpostavlja se da je razlog tomu Jelaskin snažan i višegodišnji angažman u antifašističkim udrugama, no gradonačelnik Krstulović Opara tvrdi da je ‘tako bilo dogovoreno’.

‘Zar niste vidjeli, radilo se o želji gospodina Glavine. Program je bio vrlo lijep i elegantan, ja sam ponosan na to’, kazao nam je kasnije splitski gradonačelnik.

U svom govoru pohvalio se rješavanjem problema s odlagalištem Karepovac i plažom Žnjan.

‘Nismo tražili alibi za nedjelovanje, djelujemo. Nismo pobjegli od kostura koji su ispali iz ormara, a koji su teški stotine milijuna kuna. Ne pričamo, ne prijetimo, ne ucjenjujemo, ne svađamo se, ne kukamo, nego rješavamo’, kazao je, a na primjedbe o sporosti odgovorio izjavom da ‘nije šerif nego legalist’.

  • +51
Andro Krstulović Opara Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX

Predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić u svom govoru iznenađujuće je pohvalio novinare koji su prošlog tjedna demonstrativno napustili sjednicu nakon što se rasprava izrodila u svađe oko ustaša i partizana.

‘Bio je pušten duh iz boce koji nam ne da krenuti naprijed, a novinari su nam očitali lekciju. Ovo je možda putokaz kako ići dalje’, kazao je Stanišić.

Nakon sjednice potpisani su ugovori o osiguravanju sredstava splitskom KBC-u za razvoj strateških projekata te Gradu Omišu za uređenje šetnice i biciklističke staze, a potpisana je i primopredaja Dioklecijanovih podruma na dugoročno korištenje i upravljanje Gradu Splitu.

Središnja proslava Dan grada Splita i blagdan svetog Dujma održavaju se u utorak procesijom i misom, za koju je najavljena i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, potom cjelodnevnim manifestacijama i večernjim koncertom s vatrometom na Rivi.