školovanje djece u vukovaru

Tvrtko Jakovina: Bilo bi korisno da i Hrvati znaju ćirilicu, a ne bi bilo dobro da i sto godina nakon rata imate odvojene škole kao u Južnom Tirolu

  • Autor: V.Mo.
  • Zadnja izmjena 21.06.2021 10:12
  • Objavljeno 21.06.2021 u 10:06
Povjesničar Jakovina za N1 televiziju govorio je školovanju djece u Vukovaru

Povjesničar Jakovina za N1 televiziju govorio je školovanju djece u Vukovaru

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Povjesničar Tvrtko Jakovina u emisiji Novi dan N1 televizije komentirao je školovanje djece u Vukovaru i najavu tamošnjeg gradonačelnika Ivana Penave da bi djeca hrvatske i srpske nacionalnosti trebala ići zajedno u škole

'Dio manjinskih prava ustavno je zajamčen i ona su u paketu onog što Hrvatska ima u svom zakonodavstvu kada je zavšena mirna reintegracija. U to ne možete dirati i škole i pravo na školovanje na vlastitom jeziku i pismu vjerojatno su dio tog paketa i ne mislim da se to može mijenjati voljom jednog gradonačelnika. Ako se ne varam isti gradonačelnik je bio kada su Norvežani izgradili školu koja je trebala biti zajednička pa su tražili novac natrag', rekao je Tvrtko Jakovina za N1 televiziju.

Rekao je i kako je u trenutku kad je Hrvatska trebala ući u Europsku uniju, dok je premijer još bio Ivo Sanader a ministar obrazovanja Dragan Primorac, stvorena skupina u kojoj su uz njega bile još dvije kolegice s ciljem da naprave tip udžbenika koji bi bio prihvaćen u Podunavlju za djecu u hrvatsko-srpskim školama.

'To je izazvalo reakciju prvenstveno na hrvatskoj strani. Ja mogu reći da je tada u ministarstvu prosvjete bila jedna od eksperta koja je rekla: ‘Ako Srbi na to pristaju, to ne može biti dobro’. Ako tako razmišljate onda nema pomirenja, onda razmišljate o isključivoj interpretaciji. Bilo je povjesničara koji su na sliku spaljenih srpskih sela dvojili je li to srpsko selo ili nije', rekao je Jakovina i dodao kako je HDZ u Vukovaru bio na vlasti do prošle godine kada je njihov kandidat postao Škorin kandidat.

'Ali ni on ne misli sam vladati, nego misli vladati tako da mijena HDZ. Spojene škole i škole u kojima će neki core nastave iz drugih predmeta biti zajednički mislim da je to dobar početak. Mislim da je važno, ne samo za Srbe da znaju ćirilicu, nego da bi bilo korisno da možda i Hrvati znaju ćirilicu jer ima puno knjiga na ćirilici i dobit će znanje koji drugi neće', kaže Jakovina i dodaje kako bi se zajednička nastava trebala ostvariti jer ne misli da je dobro ono što imaju Talijani i njemačkogovoreći građani u Južnom Tirolu, 'da i sto godina nakon rata imate odvojene škole'.

'To ne znači da Nijemcima treba braniti da se školuju odvojeno. Mislim da bi zbog tako malih razlika između Srba i Hrvata trebalo omogućiti zajedničko školovanje, ali to ne znači da im se oduzmu prava', zaključuje Jakovina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!