DRUŠTVENE ZNANOSTI

Osnovan Forum za vanjsku politiku: Na čelu novog think tanka za međunarodne odnose Dejan Jović i Vesna Pusić

05.06.2021 u 12:52

Bionic
Reading

U Zagrebu je osnovan Forum za vanjsku politiku koji će okupljati zainteresirane stručnjake, znanstvenike, novinare te mlade istraživače iz Hrvatske i svijeta s interesom za međunarodne odnose.

Osnivači su istaknuli i kako će Forum za vanjsku politiku utjecati na razumijevanje i poznavanje vanjskih politika i međunarodnih odnosa kroz rasprave otvorene široj javnosti.

Osnivači Foruma su: Zorana Baković, Dino Galinović, Tvrtko Jakovina, Dejan Jović, Božo Kovačević, Budimir Lončar, Dragan Nikolić, Vesna Pusić, Senada Šelo Šabić i Dean Šarčević.

Za predsjednika Upravnog odbora izabran je Dejan Jović, a za predsjednicu Skupštine izabrana je Vesna Pusić.

Forum za vanjsku politiku, čiji su osnivači akademski istraživači, bivši obnašatelji diplomatskih i visokih izvršnih državničkih dužnosti, novinari i mladi stručnjaci iz područja društvenih znanosti, službeno je registriran u petak, 4. lipnja 2021., a osnovan je na osnivačkoj skupštini 26. ožujka 2021.

Forum će se prvenstveno baviti analiziranjem i istraživanjem međunarodnih odnosa i vanjskih politika, te će organizirati konstruktivne javne debate, predavanja i istraživanja o temama u tim područjima.

U pripremnoj fazi rada, od studenog 2020 do danas, inicijatori Foruma su organizirali četiri rasprave koje su okupile brojne znanstvene istraživače, stručnjake međunarodnih odnosa, novinare, veleposlanike i druge zainteresirane sudionike na teme hrvatske vanjske politike, vanjske politike Europske unije iz perspektive Republike Hrvatske, odnosa Kine i Europske unije te odnosa Rusije i Europe.

Iz Foruma za vanjsku politiku najavili su predavanje bivšeg turskog premijera i ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua o turskoj vanjskoj politici i njenom odnosu prema Zapadnom Balkanu, koje će se održati u nedjelju, 6. lipnja s početkom u 18 sati preko platforme Zoom.

Dr. Ahmet Davutoglu je ugledni profesor međunarodnih odnosa, bivši savjetnik predsjednika Turske za vanjsku politiku, turski ministar vanjskih poslova (2009. - 2014.) i premijer (2014. - 2016.), a od 2019. je na čelu Stranke budućnosti. Autor je vrlo utjecajne knjige „Strategijska dubina“, kojom je najavio smjer nove turske vanjske politike za vrijeme premijera (kasnije predsjednika) Erdogana.

Nakon predavanja, dr. Vesna Pusić, suosnivačica i predsjednica Skupštine Foruma, moderirat će diskusiju o temama pokrenutim u predavanju.

Za daljnje informacije, uključujući i za poveznicu za sudjelovanje u predavanju, može se kontaktirati Forum na email: fvp.forum@gmail.com.