ideja koja je uzburkala duhove

Predstavnici Srba žestoko protiv ideje dvojca Penava-Sabo o spajanju škola u Vukovaru: Neće ići, to je lov na političke vještice!

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 18.06.2021 13:47
  • Objavljeno 18.06.2021 u 13:11
Srđan Kolar, Milorad Pupovac

Srđan Kolar, Milorad Pupovac

Izvor: Cropix/Pixsell / Autor: Montaža: N. Bučević/tportal; B. Konjević/Cropix; K. Štedul Fabac/Pix

Najavu gradonačelnika Vukovara Ivana Penave o spajanju odvojenih vrtića i škola za Srbe i Hrvate u tom gradu, podržanu od novog predsjednika Gradskog vijeća Željka Sabe, predstavnici srpske nacionalne manjine u Vukovaru - odbijaju. Ne samo kratkoročno, nego i dugoročno

'Neki ljudi očigledno još uvijek nisu shvatili da pripadnici manjinskih zajednica konzumiraju prava koja im pripadaju prema zakonu usvojenom u Saboru od većine, ali i prema Ustavnom zakonu za koji je glasala dvotrećinska većina', kazao je za tportal vukovarski dogradonačelnik iz reda srpske manjine i predsjednik lokalnog SDSS-a Srđan Kolar.

'Dakle pravo na školovanje na manjinskom jeziku i pismu crpimo isključivo iz hrvatskih zakona pa sve ovakve inicijative imaju jasan put koji bi morale proći. Ako Republika Hrvatska odluči da Srbima nisu potrebne takve škole ili da će im to pravo u određenom odliku uskratiti, to je stvar njene odluke - a ne lokalne vlasti ili pripadnika nacionalnih manjina', dodao je Kolar.

On smatra da bi bilo 'žalosno' ako bi uspjela Penavina inicijativa, a upozorava na to da bi se u tom slučaju postavilo pitanje i što će biti sa školama za talijansku, mađarsku ili češku nacionalnu manjinu.

Vrtići i škole u Vukovaru formalno su spojeni još od vremena mirne reintegracije, ali u praksi se radi o jednoj instituciji podijeljenoj na dva dijela. Hrvatska i srpska djeca nastavu zapravo pohađaju u suprotnim smjenama i gotovo nemaju kontakta, što u stvarnom životu ima učinak segregacije. Penava tvrdi da se ne radi o izboru roditelja, nego o nametanju od strane politike, pri čemu izričito apostrofira 'remetilački faktor' u SDSS-u.

U Ministarstvu obrazovanja u četvrtak su ustvrdili da to nije točno i objasnili da postoje tri modela – A, B i C. U školi Siniše Glavaševića, kažu, dostupni su i model A i model C, a upravo o interesu roditelja ovisi koji će se model organizirati u toj školi.

'Vukovarski model se ne razlikuje od onoga u ostatku Hrvatske'

Dogradonačelnik Vukovara Srđan Kolar za tportal kaže da inicijativu Ivana Penave ne podržava 'ni kao dio političke opcije SDSS, ni kao pripadnik srpske nacionalne manjine', a on osobno čak 'ne vidi razdvojene škole'.

Srđan Kolar ne podržava Penavinu ideju 'ni kao dio političke opcije SDSS, ni kao pripadnik srpske nacionalne manjine'

Srđan Kolar ne podržava Penavinu ideju 'ni kao dio političke opcije SDSS, ni kao pripadnik srpske nacionalne manjine'

Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

'Ne radi se o posebnim ustanovama, posebnim razrednim odjeljenjima i posebnim prostorima, nego o školama u kojima se nastava u jednoj smjeni odvija na jednom, a u drugoj na drugom jeziku. Vukovarski model ni po čemu se ne razlikuje od onoga u ostatku Hrvatske: udžbenici ne dolaze iz Srbije, nego su odobreni od Ministarstva obrazovanja, vezani su uz jednaku programsku osnovu izuzev onih za nacionalnu grupu predmeta', kazao nam je Kolar.

Upitali smo ga vidi li ipak mogućnost ukidanja ovakve prakse barem u dugoročnoj perspektivi, a odgovorio je: 'Apsolutno ne.'

Pupovac: To je Penavina manipulacija

Saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac smatra da se radi o Penavinoj manipulaciji.

'Penava na području Vukovara želi suspendirati međunarodne dokumente i domaće zakone te poništiti prava srpske zajednice i ući u sukob s centralnom vlašću u Zagrebu', ističe Pupovac

'Penava na području Vukovara želi suspendirati međunarodne dokumente i domaće zakone te poništiti prava srpske zajednice i ući u sukob s centralnom vlašću u Zagrebu', ističe Pupovac

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Očito je nakon ćirilice, ratnih zločina i navijačkih sukoba pronašao još jednu temu za podizanje političko-etničkih tenzija u Vukovaru i Hrvatskoj. A to je školovanje pripadnika srpske zajednice na njihovom jeziku i pismu. To pravo zajamčeno međunarodnim dokumentima, koje je Republika Hrvatska ratificirala i pretvorila u svoj zakonodavni okvir, on želi proglasiti nevažećim u Vukovaru, kao što je to već učinio s ćirilicom. Jednom riječju, on na području Vukovara želi suspendirati međunarodne dokumente i domaće zakone te poništiti prava srpske zajednice i ući u sukob s centralnom vlašću u Zagrebu. To je smisao i logika njegova političkog djelovanja: na pravima Srba održavati tenzije i proizvoditi i organizirati lov na političke vještice', rekao je Pupovac u pisanoj izjavi za tportal.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!