Frano Pokrajčić

Tvorac box barijera koje su podbacile kod Karlovca: Da su ih koristili po pravilima ja čisto sumnjam da bi se izvrnule

20.09.2022 u 22:29

Bionic
Reading

Obrana od poplava box barijerama napunjenima vodom, koje su postavljene na jednom dijelu kupske obale, pokazala se u nedavnim poplavama neuspješnim eksperimentom, a sada je njihovo korištenje prokomentirao njihov tvorac

Nakon debakla novih vodenih box barijera kod Karlovca - traži se krivac. Od vatrogasaca do mještana, svi upiru prstom u krive procjene Hrvatskih voda, navodi RTL.

Vode je u Brodarcima kraj Karlovca bilo i u dvorištima i u kućama. Popustilo je i 500 metara postavljenih barijera kojima su se štitile kuće. Njihov tvorac govori za RTL i brani se. "Jedno te vrijeme hvale i jedan dan si pukovnik, a sljedeći dan si pokojnik. Ali da su bile napunjene do kraja i da su bile vezane - ja čisto sumnjam da bi se izvrnule", govori idejni tvorac box barijera Frano Pokrajčić.

A počeli su ih u subotu ujutro puniti vatrogasci. "Tada smo imali projekcije da će bit vodostaj do 710. Tijekom dana, dok smo postavljali te brane, te projekcije su se počele povećavati na 750, da bi u tijeku noći završili smo na 804", kaže Miroslav Rade, zapovjednik JVP Grada Karlovca.

  • +17
Poplavljeni Brodarci Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt

Brane nisu predviđene za takve vodostaje, objašnjava zapovjednik karlovačkih vatrogasaca. "U jednom trenutku smo odustali od punjenja tih brana sa vodom iz razloga jer je vodostaj prelio same brane. Informacije koje smo imali pokazale su se netočnima, čak za metar je veća razina vodostaja bila", kaže Rade.

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić rekao je u ponedjeljak da se obrana od poplava barijerama napunjenima vodom, koje su postavljene na jednom dijelu kupske obale, pokazala neuspješnim eksperimentom, te da ih nije kupio Grad Karlovac i da se nije odlučio njima koristiti.

Izvor: Cropix / Autor: Cropix