kiša i vjetar

Zbraja se šteta od nevremena: Pedesetak kuća je imalo veliku štetu

20.09.2022 u 09:35

Bionic
Reading

Damir Trut, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite, i direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković su u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili o snažnom nevremenu i poplavama koji su posljednjih dana pogodili dijelove Hrvatske

Trut je rekao da su u Čazmi i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji štete od nevremena velike.

'Štete se još popisuje, ali ugrubo možemo reći da je 50-ak kuća imalo velike štete, da je dosta gospodarskih objekata ostalo raskriveno, bez krovova. Isto tako, štete su bile na prometnicama, puno srušenih stabala, i štete na infrastrukturi, ponajviše na HEP-ovoj i na dalekovodima, bilo je srušenih dalekovoda, srušene mreže,' rekao je Trut na HRT-u, koji je također istaknuo i negativni psihološki utjecaj nevremena na lokalno stanovništvo.

Govoreći o poplavama u Karlovačkoj županiji, Đuroković je rekao da je najgore bilo u Brodarcima, s obzirom na dodatni porast vodostaja koji je uzrokovala dodatna kiša, koju, kako je rekao, nitko nije mogao očekivati.

Naveo je da je na karlovačkom području bilo je ugroženo nešto više od 50 kuća. Međutim, dodao je, ako se pogleda da je bio ugrožen cijeli bazen sliva rijeke Kupe, praktički sve do Petrinje, u ugrozi je bilo ukupno 60 do 70 kuća na dužini od 300 km, gdje je palo gotovo 300 mm kiše.

Trut, koji je jučer bio na petrinjskom području, rekao je da je situacija ondje kontrolirana.

Što se tiče upotrebe sustava boks-barijera punjenih vodom, koje su se pokazale neučinkovitima, Đuroković je rekao da nekad treba dati šansu novim proizvodima, ali da će se nadalje ipak više koristiti vreće pijeska i boks-barijere punjene pijeskom.

'Pokazalo se da taj sistem vodom protiv vode nije dovoljno stabilan u uvjetima nadirućih voda0, objasnio je Đuroković.

Trut je između ostalog rekao da svi svjedočimo klimatskim promjenama i vidimo kako se vrijeme, klima ili vremenske ugroze mijenjaju i pojačavaju, i na našim prostorima i u drugim zemljama.

  • +9
Izlila se rijeka Kupa Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj