sastanak u bruxellesu

Novi poljski premijer i predsjednica Europske komisije najavili blisku suradnju

15.12.2023 u 16:50

Bionic
Reading

Novi poljski premijer Donald Tusk i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen su u petak najavili blisku suradnju kako bi se prebrodilo višegodišnje nazadovanje demokracije za vrijeme prethodne vlade u Varšavi

"Morat ćemo nadoknaditi izgubljeno vrijeme", rekla je von der Leyen na zajedničkom događaju u Bruxellesu u petak.

Najavila je da će do kraja godine Poljskoj biti inicijalno poslano pet milijardi eura suspendiranih sredstava Europske unije kako bi se Varšavi pomoglo s energetskom tranzicijom i oporavkom od pandemije covida-19.

"Zabrinutost za vladavinu prava je predugo ometala našu sposobnost da Poljskoj pomognemo da osuvremeni vlastito gospodarstvo", rekla je predsjednica Komisije.

Tusk je naglasio da nadalje mora postojati i da postoji uzajamno povjerenje te je istaknuo svoje bliske veze s von der Leyen.

"Svatko tko poznaje stvarnost zna da Poljska dugo nije imala partnera toliko odanog poput von der Leyen", kazao je Tusk, koji je bio predsjednik Europskog vijeća od 2014. do 2019.

"Hvala Vam za sve što ste napravili", dodao je.

Šezdesetšestogodišnji Tusk je ovog tjedna imenovan premijerom nakon što je njegova centristička koalicija na izborima u listopadu pobijedila stranku Pravo i pravda (PiS), koja je na vlasti bila osam godina.

PiS se od 2015. godine sporio s Europskom unijom oko demokratskih prava, a naročito oko nepristranosti poljskog pravosuđa.

Von der Leyen je na početku zajedničkog obraćanja rekla da su vremena bila teška, no da su Tuskova osobna predanost i njegovo europsko iskustvo neizmjerno vrijedni za europsku obitelj.

Poljska će sada pokušati postati dio Ureda europskog javnog tužitelja, kazao je Tusk, dodavši da to pokazuje koliko je njegova vlada ozbiljna kada je riječ o pitanjima vladavine prava.