nakon poruka povjerenika

Erdogan: 'Tursku neće zastrašiti prijetnje fašističke Europe'

21.03.2017 u 14:44

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak da Tursku neće zastrašiti prijetnje vezane uz njezin pristupni proces s EU-om i ponovno je nazvao Europsku uniju fašističkom, a povjerenik Europske komisije za pregovore o proširenju Johannes Hahn u razgovoru za njemački dnevnik Bild od utorka kazao je da je 'članstvo Turske u Europskoj uniji svakim danom sve manje realistično'

'Oni nam time više ne mogu prijetiti. Sada je gotovo', rekao je Erdogan u Ankari. Pritom je mislio na pristupni proces i migrantski sporazum.

Također je dodao da Turska više 'neće dopustiti Europljanima da na turskom teritoriju špijuniraju pod različitim izgovorima'.

Pritom je mislio na Deniza Yucela, uhićenog novinara njemačkog lista Die Welta, koji ima dvojno njemačko-tursko državljanstvo. On je rekao za Yucela da je 'teroristički agent koji se skrivao u konzulatu'.

Turski predsjednik je kazao da bi nakon referenduma u travnju Turska mogla razmotriti odnose s Europom.'Ova Europa je Europa od prije Drugog svjetskog rata. Rasistička, fašistička i okrutna Europa', kazao je Erdogan optuživši EU da je neprijateljski nastrojena prema Turcima i muslimanima.

Erdogan ponovno nije birao riječi unatoč upozorenjima njemačke kancelarke Angele Merkel da prestane uspoređivati njemačku vladu s nacističkim režimom. 

Turski predsjednik u više je navrata usporedio njemačku i nizozemsku vladu s nacističkim režimom jer nisu dopustile da na skupovima turske dijaspore u znak potpore referendumu za proširivanje Erdoganovih ovlasti sudjeluju turski ministri.

Hahn: Tursko članstvo u EU sve nerealnije

Članstvo Turske u Europskoj uniji svakim danom je sve manje realistično, rekao je povjerenik Europske komisije za pregovore o proširenju Johannes Hahn u razgovoru za njemački dnevnik Bild od utorka.

'Turska se već dulje vrijeme udaljava od Europske unije i ako brzo ne dođe do promjene pravca, članstvo postaje sve manje i manje realistično', rekao je Hahn u razgovoru za Bild.  

On je planiranu promjenu turskog Ustava, koje bi sadašnjem predsjedniku Redzepu Tayyipu Erdoganu dale još veće ovlasti, nazvao 'jasnim odmakom od Europe' i otvorio mogućnost da članice EU-a uskoro raspravljaju o potpunom prekidu pregovora s Turskom.  

'EU je u prosincu odlučio nastaviti pregovore, ali se to u svakom trenutku može promijeniti', rekao je Hahn s obzirom na razvoj situacije u Turskoj i uvrede koje turski državni vrh u posljednje vrijeme gotovo dnevno upućuje na račun europskih političara.  

Europski povjerenik je, međutim, naglasio kako 'Erdogan nije Turska' i izrazio žaljenje što se trenutno 'razumni i proeuropski glasovi' u Turskoj ne čuju.