MINIRANO MORE

Turski tim putuje u Rusiju radi žitnog koridora, evo tko će sve sudjelovati u pregovorima

21.06.2022 u 22:38

Bionic
Reading

Tursko vojno izaslanstvo putovat će u Rusiju ovaj tjedan radi dogovora o uspostavi koridora u Crnom moru za izvoz žita objavili su u utorak izvori iz turskog predsjedništva, a najavu je potvrdio i UN

Pripreme za sastanak u utorak je potvrdila i ruska novinska agencija TASS citirajući glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova.

Ruska invazija na Ukrajinu 24. veljače zaustavila je izvoz žitarica iz Ukrajine preko crnomorskih luka te izazvala svjetske nestašice hrane, no Rusija tvrdi da krivnja ne leži na njoj već na zapadu koji joj je nametnuo sankcije.

Ujedinjeni narodi pozvali su obje strane i susjednu Tursku, članicu NATO-a, da dogovore koridor za izvoz žita.

Ankara je poručila da konačni dogovor zahtijeva sastanak svih strana u Istanbulu gdje će se nadzirati provedba dogovorenog sporazuma.

Prema izvorima četverostrani sastanak Turske, Ukrajine, Rusije i Ujedinjenih naroda trebao bi se održati idućih tjedana, a na njemu bi mogli sudjelovati turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Predviđaju se tri koridora iz crnomorske luke Odese u Ukrajini pod nadzorom Kijeva, a izvozili bi se i ukrajinski i ruski prehrambeni proizvodi, navode turski izvori.

Dodaju da bi se od 30 do 35 milijuna tona žitarica moglo isporučiti u idućih šest do osam mjeseci.

Razgovori se nastavljaju, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric ne iznoseći pojedinosti.

I Ukrajina i Rusija iznijele su niz uvjeta za plan. Moskva želi da joj zapad ukine neke sankcije kako bi olakšao isporuku žitarica i umjetnih gnojiva, a Kijev želi sigurnosna jamstva za svoje luke..

Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja pozvao je Ukrajinu da učini nužne preduvjete.

Ukrajina mora "razminirati vode kako bi brodovi imali sigurni prolaz", rekao je.

Zbog rata bi moglo doći do ozbiljnih nestašica hrane na globalnoj razini jer na Rusiju i Ukrajinu otpada oko 29 posto svjetskog izvoza pšenice.

Čak 345 milijuna ljudi suočava se s nesigurnošću opskrbe hranom u 82 države, što je više nego dvostruko veći broj od onoga prije pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini, izvijestio je u ponedjeljak Svjetski program za hranu (WFP).