stručna analiza

'Turska je već jednom blokirala potencijalnog člana NATO-a; Slovenija nema interes spriječiti ulazak RH u Schengen, osim ako...'

16.05.2022 u 22:11

Bionic
Reading

Sasvim je izvjesno da će Švedska i Finska ući u NATO, no postavlja se pitanje koliko će to biti brzo, rezonira HRT. Dr. sc. Ljubo Runjić, dekan Veleučilišta u Šibeniku u Dnevniku HRT-a rekao je kako sve počinje pozivnicom koju upućuje Sjeverno Atlantsko vijeće u kojem su sve države članice

'Švedska i Finska su na visokom stupnju pripravnosti i kompatibilnost s NATO savezom, tako da taj postupak koji zna trajati godinama, u ovom će slučaju trajati mjesecima, a možda i tjednima', rekao je Runjić gostujući u Dnevniku HTV-a. Dodao je da nakon što dođe do usklađivanja stajališta, slijedi ratifikacija Washingtonskog sporazuma u 30 članica sporazuma i nakon toga slijedi ratifikacija u parlamentima Švedske i Finske.

Na pitanje kako tumači Erdoganovu najavu da neće pozitivno gledati na ulazak Švedske i Finske u NATO, te da on želi da skandinavske zemlje prekinu podupirati kurdske militantne skupine na svojem teritoriju, Runjić kaže da je Turska već jednom blokirala ulazak Cipra u NATO savez zbog vlastitih interesa.

'Turska ima izravne prijepore sa Švedskom i Finskom, za razliku od Hrvatske. Dio kurdske emigracije nalazi se u Švedskoj; također, dio vojne tehnologije nije dostupan Turskoj i oni traže da se skine zabrana uvoza tog oružja. Naravno, Turci će iskoristiti ovu iznimno osjetljivu situaciju da nešto ispregovaraju; vidimo da delegacije NATO-a idu u Ankaru i očito je da će tu biti nekakve trgovine', rekao je Runjić.

'Finska i Švedska nisu interesna sfera Rusije. Radi se o Ukrajini. To je njihovo 'dvorište' i tu će oni braniti svoje interese do zadnjeg atoma snage', govori.

  • +6
Rat u Ukrajini 11.05.2022. Izvor: EPA / Autor: OLEG PETRASYUK

Runjić naglašava kako je prelazak Ukrajine u NATO izravna ugroza Rusije, a države članice NATO-a neće si dopustiti da potencijalno zarate s Rusijom.

U fokusu Runjićevog znanstvenog rada je i arbitražna odluka o razgraničenju između Hrvatske i Slovenije. Nedavno je o tome objavio i knjigu "Anatomija jedne neuspjele prijevare".

Čini se da odlaskom Janše i dolaskom nove vlade ta odluka ponovno dolazi na dnevni red. Štoviše, da će se ulazak Hrvatske u Schengen uvjetovati provedbom arbitraže koju Hrvatska ne priznaje. Zar Sloveniji nije u interesu da se schengenska granica pomakne istočnije?

'Slovenija nema interes da spriječi ulazak Hrvatske u Schengen, osim ako ne želi napakostiti Hrvatskoj i dodatno iskoristiti to da bi na mala vrata 'provukla' arbitražu, rekao je Runjić.