vesna pusić

'Milanovićeva retorika o Švedskoj, Finskoj i NATO-u zagađuje javni prostor. Neugodno mi je pred kolegama izvana'

16.05.2022 u 19:12

Bionic
Reading

O proširenju NATO saveza i ulasku Hrvatske u Schengen u N1 Newsroomu govorila je bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić

Vesna Pusić smatra da je predsjednica Odbora za obranu u Bundestagu Marie-Agnes Strack-Zimmermann vrlo oprezna u komentarima na Milanovićevu retoriku o ulasku Švedske i Finske u NATO zbog toga što je na dnevnom redu moguća zamjena na čelu ministarstva obrane u Njemačkoj.

“Ali, gledaju globalno, političari se uglavnom osvrću na Erdogana i njegov pokušaj ucjene, a ne previše na Zorana Milanovića – Hrvatska nije tako ogromna sila u NATO-u i ta odluka nije u nadležnosti predsjednika Republike Hrvatske. Takva retorika o ulasku Švedske i Finske, koja je veliki dobitak za NATO, što nije svako proširenje, zagađuje javni prostor i neugodna je za nas. Meni je neugodno kad me kolege izvana pitaju što se događa”, komentirala je Vesna Pusić za N1.

Ulazak Hrvatske u Schengen u ovom trenutku je isključivo političko pitanje, istaknula je bivša ministrica vanjskih poslova.

“S tako malim brojem ljudi mi nismo nikakva opasnot za Schengen. Hrvatska je, tehnički gledano, spremna za članstvo. Međutim, svaka odluka ima i političku dimenziju. Građanima bi bilo lakše da je Hrvatska u Schengenu – olakšava turizam, olakšava život i po tome je korisno za naše gospodarstvo. Ono što otežava je činjenjica da Rumunjska i Bugarska čekaju tako dugo”, rekla je.