TURIZAM U VUKOVARU

Turisti iz Srbije pozvani i u Muzej vučedolske kulture

  • Autor: Nenad Marić
  • Zadnja izmjena 28.02.2011 21:03
  • Objavljeno 28.02.2011 u 17:49
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kad se iduće godine nedaleko od Vukovara otvori novi Muzej vučedolske kulture, njegova će vrata, sukladno pozivu koji im je upućen na Sajmu turizma u Beogradu, širom biti otvorena i gostima iz Srbije

Značaj vučedolske kulture i postignuća koja su u tehnološkom, sociološkom i izumiteljskom smislu prije 5.000 godina potekla s Vučedola predstavljeni su proteklog vikenda u okviru turističke ponude Hrvatske, kao zemlje partnera sajma. U Beogradu je predstavljen i budući Arheološki park Vučedol koji će, zajedno s Muzejom vučedolske kulture, biti otvoren na lokalitetu vinograda Streim na samoj obali Dunava.

'Muzej vučedolske kulture prezentirat će dostignuća najsnažnije pojave u Europi trećeg tisućljeća prije Krista koja se s matičnog prostora i svoga ishodišta na Vučedolu proširila na područje današnjih 12 europskih država. U Parku Vučedol bit će rekonstruiran dio vučedolskog naselja – vučedolske kuće, radionice ljevača bakra i drugih obrtnika, istraživački centar i brojni sadržaji koji upotpunjuju znanstveno-istraživačku i turističku komponentu lokaliteta', iznijela je detalj prezentacije arheologinja Mirela Hutinec, inače kustosica Gradskog muzeja Vukovar.

Vučedol je u svoje vrijeme predstavljao svojevrstan metropolis i mjesto nastanka jedne civilizacije koja je svojim dostignućima osvojila tadašnji svijet. Bio je mjesto nastanka prve europske bronce i najstarijeg indoeuropskog kalendara utemeljenog na promatranju noćnoga neba i orijentiranju prema zviježđu Orion.

Arheološki park Vučedol i Muzej vučedolske kulture dio su projekta hrvatske Vlade i Razvojne banke Vijeća Europe 'Istraživanje, obnova i revitalizacije kulturne baštine Ilok – Vukovar – Vučedol' vrijednog 30 milijuna eura. Projekt obuhvaća obnovu dvorca Eltz, barokne jezgre Vukovara, staroga grada Iloka i tamošnjeg dvorca Odescalchi te izgradnju svih sadržaja na Vučedolu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi