MERKEL PROTIV RASIZMA

'Turinška ćelija sramota je naše Njemačke!'

24.02.2012 u 08:54

Bionic
Reading

U Njemačkoj je jučer održana emotivna komemoracija za žrtve neonacističkog terorizma, na kojoj je kancelarka Angela Merkel održala jedan od ključnih govora svoje političke karijere. Minutom šutnje u podne cijela se Njemačka solidarizirala s obiteljima žrtava serije atentata koje su godinama nesmetano činili neonacistički teroristi, zbog čega se Merkel ispričala, nazvavši sve to 'sramotom naše zemlje'

Između 2000. i 2007. godine Njemačkom je harala skupina beskrupuloznih neonacističkih terorista, koja je u tom periodu ubila deset ljudi. Žrtve su većinom bile useljenici, ali sve to nije potaknulo njemačke sigurnosne službe da počnu istraživati neonacističku scenu zbog tih ubojstava, nego se sumnjičilo i obitelji žrtava, a objašnjenja za ubojstva se tražilo u narko-miljeu.

Danas cijela Njemačka zna što se dogodilo, te je u znak poštovanja za ubijene jučer u podne u državi zavladala minuta šutnje, kojom se željela odati počast nedužnim žrtvama neonacističkog terorizma. Među njima je bila i jedna mlada policajka te devet ljudi turskog i grčkog porijekla.

Održana je i velika komemoracija u Berlinu, na kojoj su se okupili predstavnici vlade i parlamenta te rodbina ubijenih, dok je ključni govor održala njemačka kancelarka Angela Merkel. Nju se dosad – često i opravdano – optuživalo kako je previše hladno reagirala na spomenute događaje, no može se reći da je svojim istupom ispunila moralnu obavezu prema njemačkom društvu, ali i ponudila emotivne riječi i suosjećanje ljudima koji su izgubili svoje bližnje. Merkel je svoj govor započela imenovanjem deset ubijenih ljudi, opisujući njihove živote i okolinu, konstatiravši za jednog od ubijenih da je 'imao velike snove i nade, ali ne i šansu ostvariti ih'. Nakon toga je Merkel apelirala na sve Nijemce za više empatije: 'Previše brzo zaboravljamo, previše lako guramo stvari pod tepih. Najgore je djelovanje ravnodušnosti.'

Nakon toga se kancelarka Merkel ispričala u ime države obiteljima ubijenih, zbog toga što su njemačke sigurnosne službe krivile njih za smrt neonacističkih žrtava: 'Ove godine su za vas vjerojatno bile neprekidna noćna mora, no više ne morate biti sami u svojoj tuzi, mi suosjećamo s vama i mi sada tugujemo s vama.' Merkel je obećala i kako će se cijela stvar 'raščistiti do kraja', jer su 'napadi neonacističkih terorista iz tzv. Turinške ćelije i napad na našu zemlju. Oni su sramota naše zemlje.' Njemačka kancelarka je rekla i kako je imala priliku pogledati propagandne materijale i video-snimke u kojima se neonacističke ubojice hvale smaknućima useljenika, zaključivši da 'nikad nije vidjela nešto tako ispunjeno prezirom prema čovječnosti', te se i zapitala što ljude uopće motivira na ubijanje drugih samo jer su drugačijeg porijekla.

Njemačka kancelarka je upozorila i sve parlamentarne stranke da se moraju više angažirati među ljudima i ubuduće ne dozvoliti da ekstremno desni NPD – koji je stožerna stranka neonacističkog miljea – sebi privlači mlade i obitelji, nudeći im druženja i izlete. Također je pozvala i sve građane da se ujedine protiv neonacističkih ekstremista te uvijek ostanu budni kada je riječ o takvom terorizmu. Iako njemačka kancelarka često zna biti suzdržana s emocijama, jučerašnji govor predstavljao je izuzetak, pa je Merkel nekoliko puta i zadrhtao glas, između ostaloga i jer se našla licem u lice s obiteljima ubijenih.

I oni su dobili priliku nešto reći, pa je tako Semiya Simsek, kćerka jednog od ubijenih, zapitala okupljene političare može li se u Njemačkoj uopće osjećati doma. Još emotivniji je bio kratak i skroman istup Ismaila Yozgata, čiji je sin Halit 2006. ubijen u jednom internet caffeu. Gospodin Yozgat je na turskom, uz simultani prijevod, izjavio kako njegova obitelj ne želi novčano obeštećenje za ubojstvo sina, nego da je najvažnije pronaći sve odgovorne za taj zločin. Ponosni otac je zamolio i da ulica u kojoj je Halit ubijen ubuduće nosi ime njegova sina te da se osnuje zaklada koja bi pazila na sjećanje o deset ubijenih od strane neonacista te nagrada za doprinos ljudskim pravima u borbi protiv neonacizma.

Njemački mediji ističu da je Merkel održala iznimno važan govor, čiji je zadatak bio iskupiti neefikasnost države kada je riječ o višegodišnjem terorizmu neonacista. Još važnije, Merkel je izrazila podršku njemačkim građanima stranog porijekla, 'kojima ova država mnogo duguje', kako piše konzervativni Frankfurter Allgemeine Zeitung.

'Država koja je prisiljena moliti svoje građane za ispriku je slaba država. No država koja traži ispriku jer je svjesna pogreške je jaka država', piše FAZ u komentaru u povodu jučerašnje komemoracije, održane u berlinskom Konzerthausu. FAZ naglašava kako ubuduće pitanja useljeništva ne smiju biti korištena kao tema za jeftino prepucavanje u predizbornim kampanjama te kako je 'komemoracija pomogla u tome da svi građani Njemačke postanu međusobno bliži'. Slično komentira i ljevičarski Suedduetsche Zeitung, koji ističe važnost integracije i prihvaćanja, a ne samo tolerancije različitosti: 'Kancelarka je spomenula štetne predrasude koje vode prema 'klimi odbacivanja', iz čega moramo izvući pouke u debati o integraciji: mora postojati poštovanje između starih i novih građana Njemačke.'

Merkel osudila neonacizam i rasizam