UZORNI PAHOR

Tuerk na meti kritika zbog luksuznih zrakoplova

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.12.2008 14:18
  • Objavljeno 09.12.2008 u 14:01
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zbog ljubavi prema luksuznim zrakoplovima slovenski bi predsjednik Danilo Tuerk mogao izgubiti položaj najpopularnijeg političara koji drži u svim anketama otkako je prije godinu dana izabran na taj položaj

LJUBLJANA - Mediji su objavili da je Tuerkov nedavni posjet Bosni i Hercegovini porezne obveznike stajao 63.000 eura koliko je iz predsjedničkog proračuna plaćeno za dvodnevni najam posebnog luksuznog zrakoplova jedne švicarske kompanije. Zapravo, puna cijena leta Ljubljana - Sarajevo - Mostar - Banja Luka - Ljubljana iznosila je 89.100 eura, ali su ostatak platili drugi članovi 12-očlanog izaslanstva. Tuerkov ured potrošio je za zrakoplov za posjet Slovačkoj početkom godine tridesetak tisuća eura, a posebnim je zrakoplovom slovenski predsjednik ovih dana letio i u posjet Češkoj, objavili su mediji koji tumače da je slovenska javnost zbog dolazeće krize sve više senzibilizirana na visoke troškove političara i vodećih menadžera jer se sve to događa u vrijeme kad se događaju i velika otpuštanja u nekoć uspješnim poduzećima.

Predsjednikov ured priopćio je da ukupni troškovi ureda predsjednika u ovoj godini, uključujući i troškove najma zrakoplova, iznose nešto malo više od 400.000 eura i da ne prelaze iznos troškova zabilježenih u vrijeme kad je predsjednik države bio pokojni Janez Drnovšek, kojemu su često upućivane kritike na račun putovanja u egzotične zemlje.

Slovenski mediji kao primjer odgovornog ponašanja ističu premijera Boruta Pahora koji je obećao da će država štedjeti na svim razinama, te da će on zajedno sa svojim ministrima u inozemstvo putovati samo redovnim linijama, osim u izuzetnim slučajevima.

Pahor je naime prošlog tjedna zbog zgusnutog programa u Bruxelles putovao unajmljenim zrakoplovom kompanije GIO u vlasništvu slovenskih fondova, a let je koštao samo 15.000 eura.

Prema navodima slovenskih medija koji su istražili troškove avio prijevoza u nedavnoj prošlosti, predsjednik Tuerk nije "rekorder" u pogledu troškova avionskih karata.

Mariborski dnevni list "Večer" objavio je da je nekadašnji ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel 2005. samo za jedan najam zrakoplova potrošio 85.000 američkih dolara za četverodnevni posjet izaslanstva od 50 ljudi Armeniji i Kirgiziji.

U to je vrijeme Slovenija predsjedala OESS-om pa je Rupel često imao vrlo zgusnute programe kad se morao koristiti uslugama europskih agencija koje iznajmljuju luksuzne zrakoplove, navode mediji.

 


Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!